Antena 3 CNN Externe Zimbabwe. Preşedintele, dispus să renunţe la funcţie după un acord cu opoziţia

Zimbabwe. Preşedintele, dispus să renunţe la funcţie după un acord cu opoziţia

Zimbabwe. Preşedintele, dispus să renunţe la funcţie după un acord cu opoziţia
01 Apr 2008   •   23:40

Robert Mugabe, preşedintele statului Zimbabwe, şi-a dat acordul, de principiu, să renunţe la funcţia sa, pentru că nu ar suporta umilinţa unui al doilea tur în alegerile prezidenţiale. Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Uniunii naţionale africane din Zimbabwe-Frontul patriotic, Mugabe este „dispus să renunţe la putere deoarece nu vrea să se pună în încurcătură prin organizarea unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”. „O singură persoană împiedică acest lucru, şeful armatei, Constantine Chiwenga”, a adăugat oficialul, care a dorit să rămână sub acoperirea anonimatului.

Mugabe, în vârstă de 84 de ani, a candidat pentru un al şaselea mandat la alegerile de sâmbătă, dar nu a întrunit o majoritate absolută, astfel că un al doilea tur de scrutin ar fi necesar. Dar Mugabe nu vrea să suporte o astfel de umilire şi ar dori să se retragă de la putere „într-o atmosferă de calm”.

Liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai, arestat de mai multe ori şi bătut de forţele regimului, inclusiv în urmă cu un an, înaintea unei manifestaţii împotriva şefului statului, a refuzat să confirme respectivul acord.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close