Antena 3 CNN Externe Zimbabwe. Teroarea instituită de Mugabe determină opoziţia să se retragă din cursa electorală

Zimbabwe. Teroarea instituită de Mugabe determină opoziţia să se retragă din cursa electorală

Zimbabwe. Teroarea instituită de Mugabe determină opoziţia să se retragă din cursa electorală
20 Iun 2008   •   14:03

Partidul de opoziţie din Zimbabwe, Mişcarea pentru Schimbare Democratică, ia în considerare retragerea de la alegerile prezidenţiale din 27 iunie, au declarat surse din partid pentru BBC. Liderul MSD, Morgan Tsvangirai, se pare că este supus presiunilor pentru a se retrage, în urma mai multor acte de violenţă la care au fost supuşi susţinătorii săi. La rândul său, preşedintele Robert Mugabe a dat vina pe opoziţie pentru violenţe.

Totuşi, opoziţia este cea care „a ieşit şifonată” din acest conflict, înregistrându-se cinci crime până în prezent, printre care şi soţia primarului din Harare. MSD spune că cel puţin 70 dintre susţinătorii partidului au fost ucişi până în prezent şi alţi 25.000 au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, în urma unei campanii violente susţinută de stat.

Liderii partidului de opoziţie se vor întâlni la Harare să discute dacă vor lua sau nu parte la alegeri, deşi nu este foarte clar dacă vor lua o decizie în această săptămână. „Există o avalanşă de telefoane şi o presiune imensă din partea susţinătorilor din toată ţara, în special din zonele rurale, care nu vor să participăm la această şaradă”, a declarat Nelson Chamisa, purtătorul de cuvânt al MSD, pentru Reuters. Dacă se vor retrage din cursă, MSD va oferi pe tavă victoria preşedintelui Robert Mugabe.

În acest timp, la summitul de la Bruxelles, Uniunea Europeană ameninţă să impună sancţiuni noi autorităţilor din Zimbabwe. UE a impus deja un embargo de armament contra Zimbabwe şi a restricţionat zborurile efectuate de Mugabe şi alţi oficiali ai partidului de guvernământ.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close