Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Beneficiile pensiei private faţă de pensia de stat

Ghidul pensiilor private: Beneficiile pensiei private faţă de pensia de stat

Pensiile private sunt o alternativă atât pentru economisirea pe termen lung, cât și pentru sporirea veniturilor la vârsta pensionării. 

Ghidul pensiilor private: Beneficiile pensiei private faţă de pensia de stat
Sursa foto: Christopher Furlong/Getty Images
de Georgiana Adam    |    02 Noi 2021   •   08:31

În România, sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, iar activele totale și numărul de participanți cresc an de an. 

Persoanele care să vor să aibă, la vâsta pensionării, venituri suplimentare față de cele care le revin din sistemul public de pensii Pilonul I, pot beneficia de cele două tipuri de pensii private (Pilonul II și Pilonul III). 

În sistemul de pensii private, contribuţiile sunt nominale şi devin proprietatea participantului imediat ce sunt virate în contul personal din cadrul fondului de pensii.

Pentru ambele sisteme de pensii private, cele obligatorii (Pilonul II) și cele facultative (Pilonul III), participantul își alege fondul de pensii private în funcție de propriile preferințe și, dacă dorește, poate să transfere plata contribuțiilor şi activul personal deținut la un fond de pensii la un alt fond de pensii. 

După pensionare, participantului i se plătește activul personal acumulat în contul său. Acest activ este moștenit în cazul nefericit al decesului participantului, el nu se pierde, ci revine moștenitorilor legali.

În sistemul de pensii private:
    • participantul își alege fondul de pensii
    • poate transfera plata contribuțiilor şi activul personal la un alt fond de pensii
    • participantului i se plătește activul personal acumulat în contul său, după pensionare
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

Subiecte în articol: pensii pensii private pensie stat
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close