Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă

Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă

Pensiile private sunt o variantă atât pentru economisirea pe termen lung, cât și pentru sporirea veniturilor la vârsta pensionării. În România, sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, iar activele totale și numărul de participanți cresc an de an. 

Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă
Sursa foto: Christopher Furlong/Getty Images
de Georgiana Adam    |    01 Noi 2021   •   08:54

La prima angajare, salariatul de până la 35 de ani trebuie să opteze pentru un fond de pensii admninistrat privat Pilonul II. 

Dacă nu optează, după patru luni de la data începerii contributivității la sistemul public de pensii, el va fi repartizat aleatoriu la un fond de pensii administrat privat, de către Casa Națională de Pensii Publice. 

Angajatorul trebuie să informeze salariatul cu privire la obligația acestuia de a adera la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II). 

Ulterior angajării, angajatorul va vira, prin reținere din salariul brut al salariatului, cota de CAS prevăzută de lege, către Casa Națională de Pensii Publice. Din această cotă, se redistribuie procentul stabilit prin lege către administratorul fondului de pensii administrat privat la care salariatul a aderat sau a fost repartizat aleatoriu.

La schimbarea locului de muncă, noul angajator va face automat același lucru, virând către Casa Națională de Pensii Publice cota de CAS din salariu. 

Casa Națională de Pensii Publice virează mai departe către administratorul fondului de pensii, știind pe baza codului numeric personal al participantului la ce fond de pensii administrat privat este repartizat salariatul. 

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

Subiecte în articol: pensii pensii private loc muncă
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close