Filtru anti-vuvuzela ar putea anula zgomotul trompetelor

16 Iun 2010   •   04:53
Filtru anti-vuvuzela ar putea anula zgomotul trompetelor


Deşi Cupa Mondială a început de doar câteva zile, soundtrackul său neoficial ? zumzetul vuvuzelei ? deja a dus la disperare numeroşi fani.
Acum însă un inginer de sunet pretinde că a găsit un antidot hi-tech la trompetele din plastic ce a atras plângeri din partea spectatorilor, jucătorilor şi telespectatorilor.


Pentru 4 euro, fanii de acasă pot downloada un clip audio de 45 de minute despre care se susţine că poate anula tradiţionalul sunet sud african în timpul transmisiilor tv.


Filtrul  "anti-vuvuzela" este bazat pe o tehnică numită control activ al zgomotului, folosită la scară largă în industria muzicală.
Deşi experţii şi-au exprimat scepticismul în legătură cu metoda, numărul de descărcări a demonstrat că fanii sunt disperaţi să urmărească în linişte meciurile de la Cupa Mondială.


Comitetul de organizare al competiţiei a respins cererile ca instrumentele să fie interzise de la viitoarele meciuri.
Filtrul anti-vuvuzela este creat de Clemence Schlieweis, inginer de sunet. El a preluat sunetele vuvuzela de la un meci şi a creat o undă sonoră inversă, cu aceeaşi amplitudine ca originalul, dar maximele inversate.


Dacă fişierul MP3 este ascultat pe computer plasat lângă televizor în timpul meciului, Schlieweis susţine că cele două sunete se vor anula reciproc.
Cercetătorii avertizează însă că deşi teoria anulării sunetului este solidă, aceasta s-a putea dovedi ineficientă  în practică.

Antena3.ro

Parteneri
x close