Antena 3 CNN International News 11 septembrie 2001: 22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii | Cum s-a schimbat lumea în peste două decenii de luptă împotriva terorismului

11 septembrie 2001: 22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii | Cum s-a schimbat lumea în peste două decenii de luptă împotriva terorismului

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști Al Qaeda au deturnat patru avioane comerciale, pe care le-au transformat în arme mortale de precizie.

11 septembrie 2001: 22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii | Cum s-a schimbat lumea în peste două decenii de luptă împotriva terorismului
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Shawn Goldberg
de Adrian Iclozan    |    11 Sep 2023   •   00:26

Primul avion - American Airlines Flight 11 -  a intrat în Turnul de Nord al complexului World Trade Center din New York la ora locală 8:46.

Șaisprezece minute mai târziu, al doilea avion, United Airlines Flight 175, a lovit Turnul de Sud.

Presa a reținut că locuitorii din Manhattan au ieșit din mașini pentru a privi dezastrul care se desfășura 110 etaje mai sus.

Martorii în viață aveau să fugă cât îi țineau picioarele când cele două turnuri s-au prăbușit succesiv la ora 9:58 (Turnul de Sud) și la ora 10:28 (Turnul de Nord).

Un alt treilea avion, American Airlines Flight 77, s-a zdrobit de clădirea Pentagonului în Arlington, Virginia, la ora 9:37.

United Airlines Flight 93, cel de-al patrulea și ultimul avion deturnat, a căzut în Shanksville, Pennsylvania, la ora 10:03, după ce pasagerii au încercat, fără succes, să preia controlul aeronavei din mâinile teroriștilor. Ținta acestui ultim avion era Capitoliul sau Casa Albă.

Cel mai sângeros atac pe teritoriul SUA de la Pearl Harbor încoace

2977 de oameni din 93 de țări au murit în acea zi, făcând ca acest act terorist să fie cel mai sângeros de pe teritoriul american, de la atacul japonez de la Pearl Harbor, din decembrie 1941. Bilanțul uman care îi include și pe cei 19 teroriști se ridică la 2996 de decese.

Pentagonul, a cărui aripă de vest a fost distrusă parțial, a fost reconstruit.

În locul  complexului Word Trade Center a fost ridicat turnul One World Trade Center, de peste 541 de metri, cea mai înaltă clădire din SUA.

Două "turnuri luminoase" marchează locația fostelor Turnuri Gemene la fiecare comemorare anuală (foto interior).

Însă cicatricile acelei dimineți rămân în conștiința poporului american și a lumii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Președintele Biden comemorează victimele de la 9/11 după un turneu diplomatic în India și Vietnam

11 septembrie 2001 a fost, practic, "ieri" pentru un mic grup de oameni care s-au adunat, vineri, la Ministerului american al Apărării, la cea de-a 22-a comemorare anuală a celor care au pierit acolo în atac.

Cei prezenți au fost prieteni apropiați, membri de familie sau colegi de muncă ai celor 184 de oameni uciși la Pentagon în urmă cu mai bine de două decenii.

Ceremonia de vineri a fost deschisă publicului, iar luni este programat un eveniment comemorativ privat la Memorialul Pentagonului.

Președintele Joe Biden intenționează să îi comemoreze pe cei uciși în urmă cu 22 de ani în cursul unui popas la Baza Elmendorf-Richardson din Anchorage, Alaska, după participarea la summitul G20 din India și la un eveniment diplomatic desfășurat la Hanoi.

Americanii au obosit după 20 de ani de război contra terorii

În zilele și săptămânile care au urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001, americanii au susținut în mod covârșitor o acțiune militară împotriva celor considerați responsabili pentru atentate.

La jumătatea lunii septembrie 2001, 77% se declarau în favoarea unei acțiuni militare externe a SUA, inclusiv prin desfășurarea de forțe terestre.

Într-un alt sondaj, realizat la începutul anului 2002, la câteva luni după începerea "războiului contra terorii", 83% dintre americani au spus că aprobă campania militară condusă de SUA împotriva talibanilor afgani, acuzați că au acordat sprijin și refugiu militanților Al Qaeda.

Sprijinul pentru războiul din Afganistan a continuat la un nivel ridicat timp de mai mulți ani.

În 2006, 69% dintre adulții americani se declarau convinși că Administrația de la Washington a luat decizia corectă în ceea ce privește utilizarea forței militare în Afganistan. Doar doi din zece spuneau, la momentul respectiv, că decizia a fost greșită.

Pe măsură ce conflictul s-a prelungit, mai întâi în timpul președinției lui George W. Bush și apoi în mandatul Administrației Obama, o proporție tot mai mare de americani s-a declarat în favoarea retragerii forțelor SUA din Afganistan.

După lichidarea lui Osama bin Laden, americanii s-au pronunțat majoritar în favoarea retragerii din Afganistan

Un moment de cotitură a avut loc în mai 2011, când trupele SEAL ale marinei americane au lansat o operațiune riscantă împotriva refugiului fortificat al lui Osama bin Laden din orașul pakistanez Abbottabad și l-au ucis pe liderul Al Qaeda. 

O lună mai târziu, în premieră, o majoritate a americanilor (56%) a opinat că militarii SUA ar trebui aduși acasă cât mai curând posibil, în timp ce 39% s-au declarat în favoarea prezenței forțelor americane în țara asiatică, până la stabilizarea situației.

În decursul următorului deceniu, forțele americane din Afganistan au fost reduse treptat, în Administrațiile a trei președinți - Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden.

Retragerea completă s-a încheiat la finele lunii august 2021.

Două victime de la World Trade Center, identificate înaintea celei de-a 22-a comemorări

La 22 de ani de la atacurile jihadiste din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, rămășițele a două persoane care au murit la World Trade Center au fost identificate prin analize ADN, posibile grație unei tehnici de generație nouă.

Potrivit anunțului făcut de autorități, victimele identificate sunt un bărbat și o femeie.

La cererea familiilor acestora, identitățile lor nu au fost făcute publice.

Precedentele identificări - tot două la număr - au fost făcute în 2021.

În prezent, sunt identificate oficial 1.649 persoane ucise în atacurile teroriste din 11 septembrie asupra Turnurilor Gemene, din totalul de 2.753 care au murit acolo.

"Sperăm că aceste noi identificări vor putea aduce o anumită alinare familiilor acestor victime, iar eforturile autorităților atestă angajamentul de neclintit al municipalității de a reuni toate victimele de la World Trade Center cu cei dragi", a declarat primarul Eric Adams.

Rămân încă neidentificate 1104 de victime ucise la World Trade Center.

Presa internațională notează că efectul prăbușirii Turnurilor Gemene, după ce au fost lovite de zborurile AA 11 și UA 75, a fost atât de violent încât nu s-a putut găsi nicio urmă identificabilă în cazul a sute de persoane dispărute.

Surse: AFP, VOA, Pew Research Center

Foto principală: Memorialul Național 9/11 din New York

Foto galerie: Intervenție a pompierilor la Turnurile Gemene,  clădirea Pentagonului după atac, "Turnurile luminoase" de la locația fostului complex WTC și tunul One World Trade Center

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close