Antena 3 CNN International News 13 ostatici israelieni au fost predați de Hamas Crucii Roșii și au ajuns în Egipt | Gruparea palestiniană a eliberat și 12 ostatici thailandezi

13 ostatici israelieni au fost predați de Hamas Crucii Roșii și au ajuns în Egipt | Gruparea palestiniană a eliberat și 12 ostatici thailandezi

Un prim grup de 13 ostatici capturați de Hamas la 7 octombrie a fost predat de mișcarea islamistă palestiniană Crucii Roșii Internaționale, vineri, după ora 16.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   16:34

Grupul, format din femei și copii, a ajuns în ambulanțe la punctul de trecere de la Rafah, conform celor relatate de Times of Israel.

Ulterior, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, citat de CNN, a confirmat că cei 13 se află în Egipt, însoțiți de personalul Crucii Roșii.

Ei au fost apoi preluați de forțele israeliene de securitate.

Postul israelian Canal 12 a relatat că 12 dintre cei 13 ostatici eliberați provin din kibbutzul Nir Oz.

În total, aproximativ 75 de persoane, între care 13 copii, au fost răpite de Hamas din acest kibbutz la 7 octombrie, în urma atacului amplu soldat cu 1.200 de morți în sudul Israelului.

Conform procedurii agreate pentru aplicarea acordului dintre Israel și Hamas, ostaticii israelieni sunt predați de Hamas Crucii Roșii, pentru a fi transferați în Egipt prin punctul de la Rafah, a relatat Antena 3 CNN.

Forțele de Apărare israeliene, IDF, au precizat că vor prelua cu elicopterele, din Egipt, ostaticii eliberați și îi vor aduce la baza aeriană Hatzerim.

12 ostatici din Thailanda au fost eliberați de Hamas în ziua intrării în vigoare a armistițiului cu Israelull

Înainte ca presa internațională să anunțe predarea ostaticilor israelieni către Crucea Roșie, prim-ministrul Thailandei, Srettha Thavisin, a declarat că 12 cetățeni ai acestei țări, ținuți ostatici de Hamas în Gaza, au fost deja eliberați.

El a spus că oficialii ambasadei sunt "pe drum pentru a-i prelua lua" pe cei puși în libertate, dar nu a precizat unde se află aceștia.

De asemenea, Serviciul egiptean de informații a confirmat eliberarea thailandezilor.

"Eforturile intense ale Egiptului au dus la eliberarea a 12 cetățeni din Thailanda", a precizat instituția citată.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas, notează BBC.

Ulterior, presa thailandeză a publicat informația că ostaticii au ajuns în Israel după ce au tranzitat punctul de la Rafah.

Ei au fost duși la Centrul medical Shamir din apropiere de Tel Aviv.

Acordul dintre Israel și Hamas: trei palestinieni eliberați din închisoare pentru fiecare ostatic israelian pus în libertate

Conform înțelegerii dintre Israel și Hamas, pe parcursul a patru zile de încetare a focului între părți, se așteaptă ca gruparea islamistă să elibereze, în total, 50 de ostatici din cei aproximativ 230 pe care îi deține în Gaza.

Statul evreu, la rândul lui, ar urma să elibereze câte trei palestinieni pentru fiecare ostatic.

Astfel, 24 de femei și 15 minori urmau să părăsească astăzi închisoarea israeliană Ofer, situată la sud de Ramallah.

Vineri, imediat după ora locală 7 dimineața, acordul de armistițiu pe patru zile - negociat timp de mai multe săptămâni - părea să se mențină: presa internațională a relatat că tirurile de artilerie și atacurile de aviație în enclavă au încetat, chiar dacă au fost semnalate, sporadic, tiruri de arme de calibru mic.

Între timp, unii dintre palestinienii din nordul Fâșiei Gaza, care au fugit spre sud pentru a evita luptele, încearcă să se întoarcă la casele lor, pe fondul armistițiului, însă armata israeliană a anunțat că nu va permite acest lucru.

×
Subiecte în articol: Gaza armistitiu Hamas Israel
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close