Antena 3 CNN International News Agenți în slujba Rusiei l-au "sinucis" pe Volodimir Zelenski

Agenți în slujba Rusiei l-au "sinucis" pe Volodimir Zelenski

Agenți pro-Rusia care operează în mediul online au propagat insistent informația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis.

Agenți în slujba Rusiei l-au "sinucis" pe Volodimir Zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2022   •   18:32

Operațiunea de manipulare a avut loc la câteva săptămâni de la declanșarea invaziei ruse, ca parte a unui efort agresiv de a afecta moralul public și de a submina guvernul ucrainean, a anunțat, joi, compania americană de securitate cibernetică Mandiant.

Este doar una dintre numeroasele operațiuni monitorizate de Mandiant, pusă in scenă de actori ruși și belaruși, cu scopul de a induce în eroare sau de a bulversa publicul din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei, în contextul războiului pornit de Rusia, relatează CNN.

Operațiunea "Sinuciderea lui Zelenski" mai arată cum Kremlinul se angajează  întotdeauna în războiul informațional și în eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului, în contextul în care soldații ruși suferă pierderi grele pe câmpul de luptă, adaugă sursa citată.

Într-un alt caz, agenți având legături cu regimul din Belarus au afirmat în mod fals că un grup infracțional polonez s-ar ocupa cu prelevarea organele de la refugiații ucraineni, cu complicitatea oficialilor de la Varșovia.

"Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia (...) indică importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional", a declarat pentru CNN Alden Wahlstrom, analist superior în cadrul Mandiant.

Mandiant nu a acuzat direct guvernul rus pentru propagarea falsei sinucideri a lui Zelenski, descriind-o drept în schimb drept o "campanie de influențare" suspectă de a fi fost instrumentată de Moscova.

CNN menționează că a încercat să obțină comentarii de la Ambasada Rusă din Washington și de la Ministerul de Externe din Belarus cu privire la cercetarea Mandiant.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close