Antena 3 CNN International News Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea ruso-europeană pe Marte. Reacția oficialilor ruşi

Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea ruso-europeană pe Marte. Reacția oficialilor ruşi

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea ruso-europeană pe Marte. Reacția oficialilor ruşi
Sursa foto: Getty Images/ NASA
de Cerasela Stafie    |    17 Mar 2022   •   17:30

Update, ora 17:30:

Șeful agenției spațiale ruse a transmis că Moscova regretă decizia ”amară” a ESA de a suspenda misiunea ruso-europeană pe Marte, anunță AFP.

Știre inițială, ora 16:45:

”Deplângem profund victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a transmis Agenția Spațială Europeană într-un comunicat.

În timpul unei ședințe de la Paris, consiliul de conducere al ESA ”a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfășura cooperarea în curs cu agenția spațială a Rusiei Roscosmos în misiunea rover ExoMars, cu lansare în 2022, și a mandatat directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activitățillor de cooperare în consecință”.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a spus că programul Stației Spațiale Internaționale (ISS) ”continuă să funcționeze nominal. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului.” În prezent, la bord trăiesc și lucrează patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european.

Având în vedere situația din Ucraina, directorul general al agenției va convoca o sesiune extraordinară a consiliului de conducere al ESA în săptămânile următoare ”pentru a prezenta propuneri specifice asupra cărora vor decide statele membre”.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close