Antena 3 CNN International News "Alegerile din 8 noiembrie arată că Donald Trump nu trebuie să fie candidatul prezidențial republican în 2024", spune un fost consilier de la Casa Albă

"Alegerile din 8 noiembrie arată că Donald Trump nu trebuie să fie candidatul prezidențial republican în 2024", spune un fost consilier de la Casa Albă

Sarah Matthews, fost consilier al lui Donald Trump, spune că acesta din urmă "îi costă" deja pe republicani locuri în Congres care puteau fi câștigate în alegerile de la jumătate de mandat.

"Alegerile din 8 noiembrie arată că Donald Trump nu trebuie să fie candidatul prezidențial republican în 2024", spune un fost consilier de la Casa Albă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Noi 2022   •   15:30

La mai multe ore după scrutin, soarta majorității în Senat este încă indecisă iar republicanii n-au reușit să se impună în statul-cheie Pennsylvania.

Aici, cursa pentru funcția de guvernator a fost câștigată de democratul Josh Shapiro iar la Senat, titularul actualului mandat, Raphael Warnock, se situează înaintea challengerului republican Herschel Walker, deși în acest ultim caz este posibil ca niciunul dintre competitori să nu atingă pragul de 50% - situație în care va trebui organizat un nou tur de scrutin.

Dacă se va întâmpla astfel, configurația politică finală a noului Senat va putea fi cunoscută abia peste patru săptămâni, cel mai devreme.

Situația nu este convenabilă pentru Partidul Republican, ai cărui lideri se așteptau la un adevărat "val roșu" (culoarea formațiunii politice, n.r.), altfel spus, la o victorie netă care să le aducă un control deplin în Congres.

"Cred că noaptea trecută a fost cel mai puternic indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. Prin promovarea candidaților de proastă calitate, el i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate", a declarat Sarah Matthews (foto, dreapta), care a ocupat funcția de secretar adjunct de presă al Casei Albe în mandatul președintelui republican.

Fost consilier la Casa Albă: "Trump nu este un învingător la nivel național"

"Avem o inflație record, temeri crescute cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la frontieră din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicanilor (la scrutinul din 8 noiembrie, n.r.) este încă dezamăgitoare.

Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care i-a susținut Trump (...) Cred că aceasta este o lecție pe care republicanii au învățat-o: a) Trump nu este un învingător la nivel național și b) calitatea candidaților contează", a continuat ea.

Analistul CNN Harry Enten a arătat, la rândul său, că procentajul de aprecieri favorabile în cazul fostului președinte este de 39%.

Potrivit analistului, alegătorii cu o opinie nefavorabilă despre Trump au votat în majoritate covârșitoare pentru democrați la alegerile din 8 noiembrie.

Și asta, în pofida ratei scăzute de apreciere pentru actualul președinte Joe Biden.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close