Antena 3 CNN International News "Din păcate, ei nu sunt aici!" | Aleksandr Lukașenko, dezvăluiri despre mercenarii Wagner | "Se pregătește Polonia!"

"Din păcate, ei nu sunt aici!" | Aleksandr Lukașenko, dezvăluiri despre mercenarii Wagner | "Se pregătește Polonia!"

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și-a reiterat oferta ca mercenarii grupării Wagner să vină în țara sa.

"Din păcate, ei nu sunt aici!" | Aleksandr Lukașenko, dezvăluiri despre mercenarii Wagner | "Se pregătește Polonia!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Iul 2023   •   10:29

Nu în scop turistic, ci pentru a-i antrena pe militarii din Belarus, a precizat Lukașenko.

El i-a menționat pe mercenari într-un discurs rostit vineri, cu ocazia Zilei Independenței acestui stat, relatează agenția de presă Belta.

"Din păcate, ei (mercenarii Wagner) nu sunt aici. Dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența lor de luptă, vom accepta această experiență", a spus Aleksandr Lukașenko.

Citește și: Sateliții au surprins mișcări în Belarus, la baza unde ar fi ajuns mercenarii Wagner

Spusele sale au fost precedate de apariția, în presa internațională, a unor imagini din satelit, care dezvăluie mișcare la o fostă bază militară belarusă, situată la mică distanță de capitala Minsk.

Se speculează că locația va fi folosită de mercenarii Wagner care au decis să-l urmeze în Belarus pe șeful lor, Evgheni Prigojin, după oprirea insurecției declanșate săptămâna trecută, în urma medierii lui Aleksandr Lukașenko.

Nu este clar, momentan, unde se află Prigojin, deși liderul de la Minsk a declarat că acesta se află în țară.

Lukașenko acuză Occidentul că înarmează Polonia precum Ucraina

În discursul său de vineri, semnalat de CNN, președintele belarus a declarat că nu se teme de membrii Grupului Wagner, deoarece "îi cunoaște de mult timp".

"Aceștia sunt oameni care au luptat peste tot în lume pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște până în măduva oaselor", a comentat el.

În plus, Lukașenko a afirmat că se pregătește o "criză politico-militară la scară mondială fără precedent în istoria omenirii" și a criticat Occidentul pentru că ar respinge necesitatea unui dialog care să prevină criza.

El a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite de "înarmarea Poloniei într-un ritm accelerat" și a estimat că Occidentul transformă Polonia într-un "teren de antrenament prin intermediar", pentru a folosi această țară împotriva Belarusului și a Rusiei.

Președintele belarus a comparat presupusele evoluții din Polonia cu situația din Ucraina.

"Astfel, se creează un alt focar de tensiune, se creează un alt bastion pentru agresiunea celei mai agresive țări din lume și, din păcate, cea mai puternică - Statele Unite", a spus el.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close