Antena 3 CNN International News Alertă în Marea Neagră: mai multe nave cu grâu au părăsit porturile ucrainene după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier

Alertă în Marea Neagră: mai multe nave cu grâu au părăsit porturile ucrainene după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier

Mai multe vase au părăsit, luni, porturile ucrainene având la bord peste 350.000 de tone de grâu și alte produse agricole.

Alertă în Marea Neagră: mai multe nave cu grâu au părăsit porturile ucrainene după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    31 Oct 2022   •   13:37

Informația provine de la Ministerul Infrastructurii de la Kiev.

"12 vase încărcate cu 354,5 mii de tone de produse agricole au părăsit porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdenny având destinații în Africa, Asia și Europa", a precizat sursa citată.

Potrivit ministerului, una dintre nave, Ikaria Angel, a fost închiriată de Programul Alimentar al Națiunilor Unite, cu misiunea de a transporta cereale în Etiopia.

Navele se deplasează pe coridorul maritim umanitar stabilit între Ucraina și Turcia însă nu este clar cum vor răspunde forțele ruse din Marea Neagră.

Erdogan spune că încearcă să salveze acordul cerealier

Rusia a anunțat, sâmbătă, că își suspendă pe termen nedeterminat participarea la acordul cerealier negociat, separat, de ONU și Turcia cu Kievul și Moscova.

Kievul menționează că ONU și Turcia continuă discuțiile cu partea rusă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la rândul său, că este hotărât să încerce salvarea acordului cerealier, în ciuda retragerii Moscovei.

"O treime din grâul mondial este produs de Rusia și Ucraina. Am furnizat lumii 9,3 milioane de tone de grâu ucrainean și am contribuit la atenuarea relativă a crizei alimentare prin înființarea Centrului Comun de Coordonare. Deși Rusia ezită în acest sens, pentru că nu i se asigură aceeași facilitare (a exporturilor de grâu, n.r.), ne vom continua eforturile", a declarat, luni, președintele turc.

Foto: nave încărcate cu cereale ucrainene după ce au părăsit porturile la Marea Neagră

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close