Antena 3 CNN International News "Am primit asigurări că Rusia nu va beneficia de ajutor militar din China!" Antony Blinken, declarații după discuția cu Xi Jinping

"Am primit asigurări că Rusia nu va beneficia de ajutor militar din China!" Antony Blinken, declarații după discuția cu Xi Jinping

Statele Unite și alte națiuni au primit asigurări că guvernul de la Beijing nu a oferit și nu va oferi ajutor letal Rusiei în conflictul din Ucraina.

"Am primit asigurări că Rusia nu va beneficia de ajutor militar din China!" Antony Blinken, declarații după discuția cu Xi Jinping
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    19 Iun 2023   •   15:09

Declarația a fost făcută de secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei conferințe de presă desfășurate luni la Beijing, unde diplomatul s-a întâlnit cu reprezentanți guvernamentali de rang înalt, dar și cu președintele Xi Jinping.

Potrivit lui Blinken, SUA rămân, totuși, îngrijorate de faptul că firmele chineze ar putea să trimită arme în Rusia.

"Noi și alte țări am primit asigurări din partea Chinei că nu a oferit și nu va oferi asistență letală (tehnică de luptă, n.r.) Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina. Apreciem acest lucru. Și nu am văzut nicio dovadă care să contrazică acest lucru", a declarat Blinken.

Citește și: "Părțile au făcut progrese" | Președintele Xi Jinping în dialog cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Beijing

"Ceea ce ne îngrijorează în permanență, însă, sunt firmele chineze: companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-și extinde agresiunea în Ucraina. Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privință", a adăugat el.

Potrivit șefului diplomației americane, vizita sa la Beijing a avut menirea de a consolida canalele de comunicare la nivel înalt, de a clarifica pozițiile și intențiile SUA în zonele de dezacord și de a explora domeniile în care cele două state ar putea lucra împreună.

"Am făcut toate aceste lucruri", a precizat el, adăugând că a avut "o conversație importantă cu președintele Xi Jinping".

De asemenea, Blinken a descris conversațiile sale cu Wang Yi - șeful de facto al diplomației chineze - și cu ministrul de Externe Qin Gang drept "sincere, substanțiale și constructive".

Antony Blinken: "Poziția SUA față de Taiwan nu s-a schimbat"

Diplomatul american a mai menționat că discuția cu Xi Jinping a inclus agresiunea Rusiei în Ucraina.

"Am saluta un rol constructiv al Chinei, alături de alte națiuni, în demersurile pentru o pace dreaptă, bazată pe principiile Cartei Națiunilor Unite", a indicat el.

De asemenea, secretarul de stat american a subliniat că a evocat preocupările SUA, împărtășite de un număr tot mai mare de țări, cu privire la acțiunile provocatoare ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei de Sud și de Est.

El a reiterat faptul că poziția SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat. 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close