Antena 3 CNN International News Ambasadorul Franței, expulzat din Mali. Trebuie să părăsească țara în 72 de ore

Ambasadorul Franței, expulzat din Mali. Trebuie să părăsească țara în 72 de ore

Autoritățile militare din Mali l-au expulzat pe ambasadorul Franței. Diplomatul este obligat să părăsească țara în termen de 72 de ore.

Ambasadorul Franței, expulzat din Mali. Trebuie să părăsească țara în 72 de ore
Sursa foto: Twitter/ CNN International
de Cerasela Stafie    |    31 Ian 2022   •   22:45

Trimisul francez Joel Meyer a fost convocat luni de Ministerul de Externe al țării din Africa de Vest și a fost instruit să părăsească țara, după ”declarațiile ostile și scandaloase” ale autorităților franceze la adresa juntei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-un comunicat.

”Guvernul Republicii Mali informează comunitatea națională și internațională că în această zi, luni, 31 ianuarie 2022, ambasadorul Franței în Mali, excelența sa Joel Meyer, a fost chemat de Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, care l-a notificat despre decizia guvernului prin care îi cere să părăsească țara în 72 de ore”, se arată în comunicat.

Ultimatumul vine la abia la o săptămână după ce Mali a rupt relațiile diplomatice cu Franța, anunțând schimbarea limbii sale oficiale din franceză în bambară și ordonând trupelor franceze să evacueze teritoriul.

Relațiile bilaterale dintre Franța și autoritățile interimare din Mali s-au deteriorat în ultimele săptămâni din cauza propunerii armatei de a amâna o tranziție la democrație, după două lovituri de stat succesive din ultimele 17 luni.

Săptămâna trecută, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a descris guvernul de tranziție din Mali condus de liderul puciului Assimi Goita drept ”scăpat de sub control” și ilegitim, a raportat Reuters, agravând tensiunile dintre cele două țări.

Militarii au condamnat aceste comentarii în declarația de luni, adăugând că acestea sunt ”contrare dezvoltării relațiilor de prietenie între națiuni”. Propunerea comandantului forțelor speciale de amânare cu cinci ani a alegerilor a fost respinsă de blocul de 15 membri ECOWAS, care a impus sancțiuni și a suspendat Mali din organismul regional.

Goita a jucat un rol esențial în înlăturarea președintelui Boubacar Ibrahim Keita în august 2020, după care autoritățile interimare ale țării au propus o tranziție de 18 luni la guvernare civilă, care a eșuat. Keita a murit pe 16 ianuarie, la șaisprezece luni după ce a fost înlăturat.

În mai 2021, Goita a dat o a doua lovitură de stat și a preluat puterea. 

×
Subiecte în articol: ambasador Franta expulzare mali
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close