Antena 3 CNN International News Analiză CNN: situația din Kazahstan, o problemă în plus pentru Rusia. Trupele trimise ar putea înrăutăți situația

Analiză CNN: situația din Kazahstan, o problemă în plus pentru Rusia. Trupele trimise ar putea înrăutăți situația

Jurnaliștii de la CNN au făcut o analiză a situației din Kazahstan. Protestele violente și nemulțumirea generală a poporului kahaz reprezintă o problemă în plus pentru Rusia și pot să-i strice planurile lui Vladimir Putin.

Analiză CNN: situația din Kazahstan, o problemă în plus pentru Rusia. Trupele trimise ar putea înrăutăți situația
Sursa foto: Twitter/ The Washington Post
de Cerasela Stafie    |    07 Ian 2022   •   11:38

Revoltele de stradă au fost declanșate de creșterea prețului combustibilului, dar sunt alimentate de multe alte nemulțumiri. Inițial, doar câteva zeci de persoane au ieșit în stradă în orașul Zhanaozen pentru a protesta.

În trei zile, furia acestora s-a extins în toată țara. Oamenii sunt sătui de orice, de la șomaj și inflație la corupție. Până pe 4 ianuarie, tulburările spontane cuprinseseră Almati, cel mai mare oraș din fostul stat sovietic.

Promisiunile guvernului de a anula creșterea prețurilor și de a oferi alt sprijin economic au fost prea puține și au venit prea târziu.

”Acesta este un guvern care este foarte detașat de realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren. Este o țară în care nu există instituții prin care să protesteze; singura cale este pe străzi”, a spus pentru CNN Paul Stronski de la Carnegie Endowment for International Peace.

”După ce a făcut concesii principalei cereri inițiale de a scădea prețurile la combustibil, guvernul se luptă acum să-și reafirme controlul prin forță. Protestele nu mai sunt în principal de natură economică, ci, în mod deschis, politice”, a afirmat și Zachary Witlin de la Eurasia Group. 

Violențele izbucnite la Almati miercuri l-au încurajat pe Tokayev să adopte o abordare mai dură. Șeful statului a spus că protestatarii au bătut poliția și au jefuit magazine. Tulburările deveniseră ”o problemă a siguranței cetățenilor noștri”, iar el ”avea să acționeze cât mai dur posibil”.

În funcție de misiunea lor, sosirea forțelor de menținere a păcii străine ar putea agrava și mai mult tensiunile. Paul Stronski a afirmat că apelul lui Tokayev îl va costa credibilitatea acasă și că naționalismul kazah nu trebuie subestimat. În 2010 au avut loc proteste împotriva planurilor guvernamentale de a închiria terenuri agricole investitorilor chinezi, planuri care au fost în cele din urmă abandonate.

Situația din Kazahstan, problematică pentru Rusia

Pentru președintele rus Vladimir Putin, evenimentele care se desfășoară peste granița sa de sud sunt îngrijorătoare. Rusia menține relații strânse cu Kazahstanul și depinde de Cosmodromul Baikonur, fiind baza de lansare pentru toate misiunile spațiale cu echipaj rusesc.

Națiunea din Asia Centrală are și o minoritate etnică rusă semnificativă: aproximativ 20% din populația Kazahstanului este etnică rusă.

Fostul președinte Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul de la independență, a demisionat în 2019. Cu toate acestea, el a rămas o figură puternică în culise (până când a fost eliberat miercuri din funcția sa în Consiliul de Securitate). Un astfel de model de tranziție l-a atras pe Putin la acea vreme, dar astăzi pare mai puțin promițător.

Moscova este, de asemenea, preocupată de jocul cu mize mari din Ucrainei, iar evenimentele din Kazahstan au potențialul unei distrageri nedorite.

Witlin se așteaptă ca Rusia ”să-și folosească legăturile personale puternice cu elita kazaha, împreună cu cele mai formale prin intermediul organizațiilor economice și de securitate regionale, pentru a îndemna suprimarea protestelor”.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close