Antena 3 CNN International News Antony Blinken, secretar de stat al SUA, întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov

Antony Blinken, secretar de stat al SUA, întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov vor avea o întâlnire, joi, la Stockholm.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA, întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov
Sursa foto: Getty Images/ Hector Vivas
de Cerasela Stafie    |    01 Dec 2021   •   15:56

De asemenea, Blinken se va întâlni cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marginea reuniunii Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit unui oficial al Departamentului de Stat.

Blinken a reiterat marți un avertisment ca Rusia să stea departe de violențele din Ucraina, spunând că „orice agresiune reînnoită poate declanșa consecințe grave”.

Comentariile lui Blinken vin pe fondul îngrijorărilor că Rusia ar putea organiza o nouă invazie în Ucraina, pe măsură ce forțele militare ale Moscovei se strâng lângă graniță. El a făcut aceste observații la o conferință de presă comună cu ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, la Riga, unde participă la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO, menită să abordeze prezența trupelor rusești la granița cu Ucraina.

„Este o retorică din ce în ce mai beligerantă, este o acumulare recentă de forțe. Sunt mișcări neobișnuite de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina”, a spus Blinken marți, adăugând: „Voi avea multe de spus despre asta mâine, după ce voi avea șansa de a mă consulta cu aliații noștri în reuniunile NATO care au început în această după-amiază”.

„Dar deocamdată, permiteți-mi să reiterez că orice acțiune escalativă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite, așa cum ar face-o pentru Letonia și orice agresiune reînnoită poate declanșa consecințe grave”, a adăugat secretarul de stat.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți că orice agresiune viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei va avea un „preț ridicat”.

Numărul de unități rusești din zonă a crescut cu aproximativ două treimi în ultimele săptămâni, a declarat anterior un oficial pentru CNN. Totuși, oficialii americani cred că activitatea militară din vestul Rusiei este neregulată.

Administrația Biden analizează, de asemenea, trimiterea de consilieri militari și echipamente noi, inclusiv armament, în Ucraina pentru a pregăti aliații pentru o posibilă invazie rusă, au declarat săptămâna trecută pentru CNN mai multe surse familiare cu deliberările.

Luna trecută, directorul CIA, Bill Burns, a purtat o conversațietelefonică cu președintele rus Vladimir Putin. Acesta și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la consolidarea armatei.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close