Antena 3 CNN International News Sute de polițiști au intrat în sediul Apple Daily, un ziar critic la adresa Chinei, și i-au arestat pe șefii publicației

Sute de polițiști au intrat în sediul Apple Daily, un ziar critic la adresa Chinei, și i-au arestat pe șefii publicației

Un desant polițienesc de 500 de ofițeri a pătruns, joi, în redacția publicației Apple Daily din Hong Kong și i-a arestat pe șefii publicației, anunță CNN.

Sute de polițiști au intrat în sediul Apple Daily, un ziar critic la adresa Chinei, și i-au arestat pe șefii publicației
Sursa foto: Getty Imagess
de Adrian Iclozan    |    17 Iun 2021   •   19:48

Poliția din Hong Kong a declarat sediul Apple Daily "câmp infracțional" și a confiscat materiale jurnalistice în baza legii siguranței naționale, precizează sursa citată.

Directorul executiv Cheung Kim Hung, directorul operațional Tat Kuen și redactorul șef Ryan Law, împreună cu redactorul șef adjuct și responsabilul ediției online au fost arestați și acuzați de "complot" cu forțe străine la adesa siguranței naționale.

Prevederile figurează în legislația amplă adoptată anul trecut, care pedepsește faptele de răzvrătire, secesiune și actele considerate subversive la adresa Chinei.

Ministrul pentru Siguranță Națională din Hong Kong, John Lee, a declarat că speța construită la adresa Apple Daily vizează "conspirația" iar acțiunea poliției a fost îndreptată împotriva celor care "se folosesc de jurnalism pentru a pune în pericol siguranța națională".

Potrivit autorităților, active asociate ziarului, în valoare de peste 2 milioane de dolari, au fost înghețate. Reprezentanții poliției au precizat că acționează în baza unui mandat care le permite să confiște materiale jurnalistice.

Desantul poliției din Hong Kong, transmis live pe internet

Acțiunea de la sediul Apple Daily a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a publicației. În imagini se vede cum polițiștii le cer jurnaliștilor să se legitimeze și îi împiedică pe aceștia să se întoarcă la birouri. 

De asemena, ofițerii participanți la raid examinează computerele și laptopurile din redacție.

Responsabilii acestui dosar acuză faptul că, din 2019, Apple Daily a publicat articole care cer statelor să impună sancțiuni guvernelor de la Beijing și Hong Kong.

Steve Li, ofițer de rang superior din Departamentul de Siguranță Națională al poliției din Hong Kong, a cerut populației să nu distribuie materialele Apple Daily.

Fondatorul ziarului a fost arestat pentru rolul său în protestele pro-democrație din 2019

Arestările și investigația la adresa acestei publicații critice la adresa Beijingului reprezintă ultimul pas în acțiunea de reprimare a Apple Daily, care a devenit un simbol al libertății de exprimare într-un mediu tot mai ostil pentru jurnaliști, notează CNN.

Omul de afaceri Jimmy Lai, fondatorul ziarului, a fost pus sub acuzare în baza legii privind siguranța națională și este în prezent încarcerat pentru rolul său organizarea adunărilor neautorizate din perioada protestelor pro-democrație, desfășurate în 2019.

Organizația Reporteri fără Frontiere a plasat Hong Kong pe locul 80 într-un clasament care include 180 de țări evaluate din punct de vedere al libertății presei.

În 2002, Hong Kong se afla pe locul 18 din 138.

×
Subiecte în articol: Apple Daily Politie hong kong
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close