Antena 3 CNN International News Procurorii americani au somat Apple să le dezvăluie date din telefoanele democraților pe care Donald Trump i-a desemnat drept "dușmani"

Procurorii americani au somat Apple să le dezvăluie date din telefoanele democraților pe care Donald Trump i-a desemnat drept "dușmani"

Anchetatori ai Departamentului american al Justiției au somat compania Apple să le pună la dispoziție date din conturile asociate telefoanelor congresmanilor democrați, membri ai Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților, relatează CNN.

Procurorii americani au somat Apple să le dezvăluie date din telefoanele democraților pe care Donald Trump i-a desemnat drept "dușmani"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Iun 2021   •   09:30

Demersul a avut loc la jumătatea mandatului fostului președinte Donald Trump.

Între cei s-a numărat și președintele Comisiei, Adam Schiff (foto), dar și membrii ai personalului Comisiei.

Eric Swalwell, membru al Comisiei, a declarat pentru CNN că a fost anunțat că datele sale au fost puse sub sechestru în cadrul investigației.

La fel s-a întâmplat și cu membrii familiei sale.

"Știu că este adevărat. Și cred că (membrii familiei) au fost vizați ca represalii, nu pentru motive legale, ci pentru că Donald Trump i-a desemnat pe șeful Comisiei pentru Informații și pe membrii acesteia drept dușmanii săi", a spus Swalwell.

Anchetatorii căutau sursele informațiilor dezvăluite de presă despre contactele dintre Rusia și asociații lui Donald Trump.

Vânătoarea de surse a început odată cu somația trimisă Apple de către FBI în februarie 2018, care includea un ordin judecătoresc ce interzicea discutarea publică a cazului.

Peste 100 de conturi Apple, investigate de FBI pentru a depista cine "sifonează" informații despre legăturile lui Trump cu Rusia

FBI a căutat meta-datele a peste 100 de conturi Apple în cadrul anchetei privind dezvăluirea de informații clasificate.

Ordinul de secretizare a cazului a fost reînnoit de trei ori, înainte de a expira anul acesta iar în luna mai, anul curent, Apple și-a notificat clienții în acest sens, după ce interdicția a fost ridicată. 

Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților a stabilit că operațiunea de colectare a datelor a inclus cel puțin un minor.

"Comisia a căutat să obțină informații suplimentare, dar Departamentul nu răspuns în timp util întrebărilor ce urmăresc să determine dacă ancheta avut o bază corectă și dacă i-a vizat doar pe democrații", a declarat pentru CNN reprezentantul Comisiei.

Dezvăluirile despre acest demers al administrației Trump se adaugă relatărilor care arată că, în mandatul fostului președinte, Departamentul Justiției a obținut în secret înregistrări ale jurnaliștilor de la CNN, Washington Post și alte organizații media americane. 

Fostul procuror general al SUA a desemnat un investigator special pentru Adam Schiff

CNN mai arată că fostul procuror general al SUA, William Barr, a adus în mod special un investigator din New Jersey pentru a lucra la cazul centrat în jurul democratului Adam Schiff.

"Politizarea Departamentului Justiției și atacurile asupra statului de drept sunt printre cele mai periculoase demersuri anti-democratice lansate de fostul președinte.

Deși am fost informați că investigația a încetat, cred că e nevoie de mai multe răspunsuri și de aceea consider că Inspectorul General al Departamentului Justiției ar trebui să investigheze acest caz, și altele, care arată că aplicarea legii a fost folosită ca armă împotriva adversarilor de către un președinte corupt", a declarat congresmanul democrat.

Schiff a spus că nu cunoaște numărul democraților ale căror conturi Apple au fost investigate în mandatul lui Trump, adăugând că nu ar fi surprins dacă ar fi vorba de un număr foarte mare.

"Cercul (de persoane vizate, n.r.) de care știu era atât de larg, încât e clar că nu au făcut distincție, pur și simpul au căutat la grămadă", a spus democratul.

×
Subiecte în articol: Apple Trump
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close