Antena 3 CNN International News Un asteroid de dimensiunea unui autobuz, trecere apropiată de Pământ. Oportunitate ”prețioasă” pentru oamenii de știință

Un asteroid de dimensiunea unui autobuz, trecere apropiată de Pământ. Oportunitate ”prețioasă” pentru oamenii de știință

Un asteroid de dimensiunea unei autobuz a zburat pe lângă Pământ, creând o oportunitate ”prețioasă” de a afla mai multe despre aceste roci spațiale pentru oamenii de știință.

Un asteroid de dimensiunea unui autobuz, trecere apropiată de Pământ. Oportunitate ”prețioasă” pentru oamenii de știință
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    07 Apr 2022   •   09:06

Roca spațială s-a aflat, marți seara, la 127.000 de kilometri de Pământ, adică aproximativ o treime din distanța dintre Lună și Pământ, conform Centrului pentru Studii de Obiecte Aproape de Pământ al NASA. Numit 2022 GN1, se estimează că a are între 7,4  și 17 metri și a călătorit cu 55.836 kilometri pe oră, potrivit CNEOS.

Poate părea un asteroid mare, dar de fapt este destul de mic, potrivit lui Gianluca Masi, fondatorul și directorul științific al Proiectului Telescopul Virtual. GN1 are aproximativ aceeași dimensiune cu Meteorul din Chelyabinsk, care avea18 metri lungime, a declarat Mike Hankey, manager de operațiuni la American Meteor Society.

Asteroidul a explodat în apropiere de Chelyabinsk, Rusia, în 2013 și a creat o ploaie de meteoriți care a rănit peste 1.000 de oameni, a spus Hankey. Spre deosebire de Chelyabinsk, GN1 nu a reprezentat niciun risc pentru oameni, a declarat Gianluca Masi, fondatorul și directorul științific al proiectului Telescopul Virtual.

”Orbita sa era cunoscută suficient de bine pentru a concluziona că nu ne va lovi”, a spus el. Această trecere apropiată le oferă oamenilor de știință șansa de a afla mai multe despre rocile spațiale, a spus Masi.

Posibilitatea de coliziune

Aproape întotdeauna există posibilitatea ca astfel de asteroizi să lovească Pământul. Din acest motiv, Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al NASA monitorizează obiectele din spațiu care ar putea amenința planeta.

Unul dintre cele mai recente eforturi ale organizației este misiunea DART sau Testul de redirecționare a asteroizilor dublu al NASA.

NASA efectuează teste pentru a vedea dacă impactul unui asteroid va schimba direcția și viteza acestuia, care ar putea fi aplicate în viitor obiectelor care reprezintă o amenințare pentru Pământ, a spus agenția.

O navă spațială s-a lansat pe 23 noiembrie pe o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Baza Forțelor Spațiale Vandenburg din California. Ținta sa este sistemul de asteroizi Didymos, care este format dintr-un asteroid mare numit Didymos și un asteroid mai mic care orbitează în jurul lui numit Dimorphos.

Scopul NASA este să lovească asteroidul mai mic, ceea ce va scurta cu câteva minute timpul în care Dimorphos orbitează în jurul lui Didymos, potrivit agenției spațiale. Lovirea asteroidului este programată pe 26 septembrie, a spus NASA

×
Subiecte în articol: asteroid Pamant oameni de stiinta NASA
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close