Antena 3 CNN International News Australia anunță că va investiga rapoartele privind utilizarea armelor chimice în Ucraina

Australia anunță că va investiga rapoartele privind utilizarea armelor chimice în Ucraina

Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, a calificat rapoartele despre posibilele atacuri cu substanțe chimice în Ucraina ”profund îngrijorătoare” și a declarat că Australia va colabora pentru a verifica astfel de informații.

Australia anunță că va investiga rapoartele privind utilizarea armelor chimice în Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Daily Mail Online
de Cerasela Stafie    |    12 Apr 2022   •   17:13

”Rapoartele potrivit cărora că forțele ruse ar fi putut utiliza un agent chimic în Mariupol sunt profund îngrijorătoare. Australia lucrează cu partenerii săi pentru a verifica aceste informații. Orice utilizare a armelor chimice ar fi o încălcare suplimentară a legislației internaționale”, a scris Payne pe Twitter marți.

De asemenea, într-o conferință de presă de marți, Payne a numit rapoartele, dacă vor fi confirmate, un ”indiciu suplimentar al încălcării absolute de către președintele Putin și Rusia a fiecărei valori și a fiecărui aspect bazat pe reguli ale ordinii globale bazate pe reguli”.

Investigațiile sunt în desfășurare cu privire la un posibil atac chimic în orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, asediat luni. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că guvernul verifică informațiile conform cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în timp ce asedia Mariupol.

”Există o teorie că ar putea fi fost folosite muniții cu fosfor”, a spus Malyar.

Guvernatorul regiunii de est Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că a văzut rapoarte de incidente privind posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol, dar nu le-a putut confirma.

”Știm că aseară, în jurul miezului nopții, o dronă a aruncat un dispozitiv exploziv necunoscut până acum, iar oamenii care se aflau în interiorul și în jurul fabricii de metal de la Mariupol, au început să se simtă rău”, a spus el pentru CNN.

Ei au fost duși la spital, iar viața lor nu este în pericol.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară că Rusia ar putea recurge la arme chimice în timp ce adună trupe în Donbas pentru un nou asalt. Nu a spus dacă au și fost folosite. Statele Unite și Marea Britanie au spus, de asemena, că încearcă să verifice informațiile.

SUA nu au confirmat utilizarea armelor chimice în Mariupol, dar i-au avertizat anterior pe ucraineni că Rusia ar putea folosi agenți chimici în oraș, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close