Antena 3 CNN International News Australia și Țările de Jos vor da în judecată Rusia pentru doborârea zborului MH17

Australia și Țările de Jos vor da în judecată Rusia pentru doborârea zborului MH17

Australia și Țările de Jos au început acțiuni în justiție împotriva Rusiei la Organizația Aviației Civile Internaționale a ONU pentru doborârea zborului 17 Malaysia Airlines în 2014, potrivit unui comunicat al guvernului australian.

Australia și Țările de Jos vor da în judecată Rusia pentru doborârea zborului MH17
Sursa foto: Getty Images/ Rob Stothard
de Cerasela Stafie    |    14 Mar 2022   •   11:07

Zborul Malaysia Airlines Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborât în ​​iulie 2014 de o rachetă trasă de rebeli pro-ruși din Ucraina. Toți cei 298 de oameni de la bord au fost uciși.

„Refuzul Federației Ruse de a-și asuma responsabilitatea pentru rolul său în doborârea zborului MH17 este inacceptabil, iar guvernul australian a spus întotdeauna că nu va exclude nicio opțiune legală în urmărirea noastră a justiției”, se arată într-un comunicat emis de prim-ministrul Scott Morrison, ministrul de externe Marise Payne și procurorul general Michaelia Cash.

”În octombrie 2020, Rusia s-a retras din negocierile cu Australia și Țările de Jos cu privire la doborârea zborului MH17 și a refuzat să se întoarcă la masa negocierilor, în ciuda solicitărilor repetate ale Australiei și Țărilor de Jos.”

Cele două țări au precizat că Rusia le-a furnizat separatiștilor sistemul de rachete folosit în atac, apoi l-a luat înapoi. Ele spun că ”racheta ar fi putut fi trasă doar de echipajul rus instruit al Buk-TELAR sau cel puțin de cineva care acționează sub instrucțiunea, conducerea sau controlul lor”.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close