Antena 3 CNN International News O banda din Haiti vrea o răscumpărare de 17 milioane de dolari pentru misionarii răpiți

O banda din Haiti vrea o răscumpărare de 17 milioane de dolari pentru misionarii răpiți

Banda care a răpit un grup de 17 misionari americani și canadieni în Haiti a cerut 1 milion de dolari pentru fiecare dintre ei.

O banda din Haiti vrea o răscumpărare de 17 milioane de dolari pentru misionarii răpiți
Sursa foto: Twitter/CNN
de Alexandra Ionescu    |    19 Oct 2021   •   14:46

Cei 16 cetățeni americani și un canadian au fost răpiți de puternica bandă „400 Mawozo” sâmbătă, după ce au vizitat un orfelinat din Croix-des-Bouquets, o suburbie din nord-estul capitalei Port-au-Prince.

Ministrul Haitien al Justiției, Liszt Quitel, a declarat luni că misionarii erau ținuți ostatici într-o casă chiar în afara suburbiei de către bandă, care a cerut un total de 17 milioane de dolari pentru eliberarea grupului.

FBI și poliția haitiană sunt în contact cu răpitorii, adăugând că negocierile ar putea dura săptămâni.

Misionarii răpiți sunt afiliați la Christian Aid Ministries din Ohio, care a confirmat răpirea duminică într-o declarație, spunând că grupul era format din cinci bărbați, șapte femei și cinci copii.

Quitel a declarat că cei cinci copii răpiți includeau un bebeluș de 8 luni și minori cu vârste cuprinse între 3, 6, 14 și 15 ani.

Dan Hooley, fost director de teren pentru ministerele Christian Aid din Haiti, a declarat duminică pentru CNN, că se crede că toți misionarii răpiți se aflau într-un singur vehicul și că unii au putut contacta directorul local al organizației înainte de a fi luați.

"Un cuplu i-a trimis imediat mesaje directorului și i-a spus ce se întâmplă. Și unul dintre ei a reușit să ne dea un indiciu, iar acesta este ultimul lucru de care organizația a auzit până când răpitorii i-au contactat mai târziu în acea zi", Spuse Hooley.

Incidentul face parte dintr-un val de răpiri nediscriminatorii, care a luat amploare pe măsură ce țara suferă de instabilitate politică, tulburări civile, lipsa asistenței medicale de calitate și sărăcie severă.

Chiar înainte de răpirea misionarilor, un sindicat de transporturi haitian a pornit o greva pe termen nedefinit, pentru a protesta, printre altele, împotriva creșterii răpirilor.

"Bunăstarea și siguranța cetățenilor americani în străinătate este una dintre cele mai înalte priorități ale Departamentului de Stat. Am fost în contact regulat cu autoritățile haitiene și vom continua să lucrăm cu ei și cu ceilalți parteneri", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

Bandele au preluat controlul

O mare parte a creșterii răpirilor din Haiti se datorează celor 400 de Mawozo, potrivit Centrului de Analiză și Cercetare pentru Drepturile Omului (CARDH), o organizație non-profit din Port-au-Prince.

Membrii bandelor se angajează în confruntări aproape zilnice cu poliția haitiană și impozitează întreprinderile locale.

Modelul 400 Mawozo a crescut în forță în ultimii trei ani, număra până la 150 de membri și a preluat în esență controlul Croix des Bouquets, a declarat duminică pentru CNN o sursă din cadrul forțelor de securitate din Haiti.

Răpirea pentru răscumpărare este o activitate distinctivă a bandei. Au răpit zeci de oameni numai în acest an, inclusiv cetățeni străini, a spus sursa.

Odată cunoscută pentru furtul de mașini, 400 Mawozo a fost pionierul răpirilor „colective” de grupuri mari de victime din autobuze și mașini, potrivit CARDH.

Hooley a spus că membrii grupului misionar ar fi fost conștienți de riscurile pe care și le asumă.

"Sunt oameni foarte dedicați, oameni care și-au riscat viața, știau pericolele în care se aflau sau cel puțin erau conștienți de ceea ce se poate întâmpla, sunt sigur", a spus el.

Într-o postare de blog din 2020, un misionar al Ministerului Creștin al Ajutorului din Haiti a descris riscurile cu care se confruntau lucrând acolo.

Misionarul a scris cum baza organizației din Titanyen, un sat la nord de Port-au-Prince, a fost amenințată de o bandă locală.

"Cu toată incertitudinea politică din Haiti, bandele au preluat controlul. Bandele care se luptă între ele întrerup noaptea liniștită cu focuri  de armă", au scris ei. 

Postarea de pe blog nu menționează ce bandă a fost responsabilă și nici nu este clar cine a fost autorul postării. Dar fondatorii blogului sunt o pereche de misionari care se aflau în Haiti de câțiva ani.

În postare, autorul scrie că misionarul a început în cele din urmă „să lucreze cu banda încercând să rezolve situația urâtă”.

"După mult dialog, au decis să încerce să găsească o modalitate de a ajuta comunitatea, în loc să o terorizeze. În curând au fost de acord să lucreze la reconstruirea unui drum care trece prin oraș", a scris autorul.

×
Subiecte în articol: haiti misionari rapire rascumparare
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close