Antena 3 CNN International News Benjamin Netanyahu, dispus la fricțiuni cu SUA pentru a elimina amenințarea nucleară din Iran. Ce a spus la învestirea șefului Mossad

Benjamin Netanyahu, dispus la fricțiuni cu SUA pentru a elimina amenințarea nucleară din Iran. Ce a spus la învestirea șefului Mossad

Premierul Israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, că amenințarea iraniană nu mai poate fi stăpânită și că Israel ar risca să declanșeze "fricțiuni" cu SUA pentru a elimina această amenințare.

Benjamin Netanyahu, dispus la fricțiuni cu SUA pentru a elimina amenințarea nucleară din Iran. Ce a spus la învestirea șefului Mossad
de Adrian Iclozan    |    01 Iun 2021   •   21:29

Netanyahu a făcut declarația la ceremonia de învestire a noului șef al Mossad, David Barnea.

"Cea mai mare dintre amenințările la adresa noastră este amenințarea existențială reprezentată de eforturile Iranului de a se dota cu arme nucleare, fie că ne amenință direct - cu arme atomice, fie că ne amenință cu zeci de mii de rachete sau cu numeroase rachete susținute de umbrela nucleară", a spus premierul israelian.

El a afirmat că i-a spus aceste lucruri președintelui SUA, Joe Biden, cu care susține că este prieten de 40 de ani. 

"Cu sau fără acord nuclear, Israelul va face tot ce îi stă în puteri să împiedice Iranul să se înarmeze nuclear", a precizat Netanyahu că i-ar fi spus președintelui SUA.

Netanyahu: Dacă trebuie să riscăm fricțiuni cu SUA pentru a elimina amenințarea existențială, 

"Dacă trebuie să alegem - și sper că nu va fi nevoie - între fricțiuni cu marele nostru prieten, Statele Unite, și eliminarea  unei amenințări existențiale, va prevala eliminarea amenințării existențiale", a continuat șeful guvernului israelian.

Asta cada în primul rând în sarcina voastră, a conducerii politice a Israelului, și a ta, David (se referă la noul șef Mossad, n.r.).

Toți trebuie să faceți totul, tot ce e posibil, pentru a vă asigura că Iranul nu se va dota niciodată cu arme nucleare", a concluzionat Netanyahu.

Dincolo de avertismentele referitoare la Iran, Netanyahu se confruntă acasă cu o situație politică dificilă, care amenință să-l îndepărteze din funcția de prim-ministru, pe care o deține din 2009 și pe care a mai ocupat-o între 1996 și 1999.

Netanyahu, 71 de ani, este, oricum, premierul cu cel mai lung mandat in istoria statului Israel.

Problemele actualului premier israelian s-au accentuat după ce liderul partidului de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett, şi-a anunțat, duminică, susținerea în favoarea unui "guvern al schimbării", care l-ar îndepărta de la putere pe Netanyahu.

Netanyahu spune că îndepărtarea lui de la putere periclitează securitatea Israelului

Decizia lui Bennett i-ar permite liderului opoziției, Yair Lapid, să constituie o alianță cu partide de dreapta, de stânga și de centru.

Yair Lapid este șeful partidului centrist Yesh Atid, clasat pe locul doi după Likud, partidul de dreapta al lui Netanyahu, la alegerile neconcludente din luna martie.

El a primit din partea președintelui israelian Reuven Rivlin termen până miercuri să anunțe un nou guvern.

Presa israeliană transmite că, în conformitate cu termenii propuși ai acordului, Naftali Bennett îl va înlocui pe Benjamin Netanyahu în funcția de prim-ministru, urmând ca, ulterior, Yair Lapid să preia această funcție prin rotație.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că un guvern de uniune care ar urma să îl înlocuiască din funcția de prim-ministru ar fi un pericol pentru securitatea țării.

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Iran
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close