Antena 3 CNN International News Summit la vârf: Președintele SUA se întâlnește cu cel al Rusiei pe 16 iunie, la Geneva

Summit la vârf: Președintele SUA se întâlnește cu cel al Rusiei pe 16 iunie, la Geneva

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni în Elveţia pentru primul lor summit, pe 16 iunie.

Summit la vârf: Președintele SUA se întâlnește cu cel al Rusiei pe 16 iunie, la Geneva
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    25 Mai 2021   •   17:38

Întâlnirea vine într-un moment în care cele două țări au avut divergențe pe multe subiecte, inclusiv pe mobilizarea trupelor rusești de la grnaița cu Ucraina, otrăvirea și încarcerarea opozantului Rus, Alexei Navalnîi, implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, precum și atacurile cibernetice rusești asupra Solar Winds.

”Liderii vor discuta multe probleme presante, și normalizarea relațiilor ruso-americane”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt al Casei Albe.

Summitul va fi pus pe agenda deplasării pe care o va face preşedintele american în Europa la mijlocul lunii iunie pentru o reuniune a G7 în Marea Britanie şi un summit NATO la Bruxelles.

Relațiile dintre cei doi lideri au fost marcate de câteva episoade tensionate de la alegerea lui Biden în funcția de președinte, deși se cunosc de foarte multă vreme, de când Biden era vicepreședintele SUA.

În martie, într-un interviu TV, Biden a afirmat că Putin este un criminal.

Președintele SUA a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, iar acest lucru se va vedea curând.

“Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emsiunii ”Good morning, America”.

Elveţia a găzduit astfel de summituri în trecut. În 1985, preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov s-au întâlnit la Geneva, în ceea ce a devenit un punct de cotitură spre sfârşitul Războiului Rece, fiind urmat de alte summituri în Islanda şi la Washington.

Președintele Elveției, Guy Parmelin , a salutat deciziile Statelor Unite și Rusiei de organizare la Geneva a întâlnirii președinților american și rus, Joseph Biden și Vladimir Putin.

”Sunt foarte fericit că Elveția găzduiește sumitul președintelui american, Joe Biden, cu președintele rus, Vladimir Putin., Sper că discuțiile vor fi fructuoase pentru ambele țări și pentru comunitatea internațională”, a declarat președintele Guy Parmelin, pe Twitter.

 

×
Subiecte în articol: biden summit geneva
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close