Antena 3 CNN International News Biden a propus un plan prin care să scadă influența Chinei în lume. Peste 3 trilioane de dolari puse în joc

Biden a propus un plan prin care să scadă influența Chinei în lume. Peste 3 trilioane de dolari puse în joc

La summitul lor din sud-vestul Angliei, liderii G7 au încercat sâmbătă să contracareze influența tot mai mare a Chinei, oferind țărilor în curs de dezvoltare un plan de infrastructură care ar rivaliza cu inițiativa președintelui chinez Xi Jinping de a construi șosele și căi ferate către Europa pe rute ale vechiului drum al mătăsii.

Biden a propus un plan prin care să scadă influența Chinei în lume. Peste 3 trilioane de dolari puse în joc
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    13 Iun 2021   •   14:32

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 speră că planul întitulat Build Back Better World (B3W) va oferi un parteneriat de infrastructură transparent care va mobiliza 40 de miliarde de dolari necesare țărilor în curs de dezvoltare până în 2035, a spus Casa Albă.

"Statele Unite mobilizează democraţiile lumii pentru a oferi rezultate cetăţenilor, pentru a face faţă celor mai mari provocări globale şi pentru a demonstra valorile noastre comune”

„Nu este vorba doar de ripostarea în fața Chinei, dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele și modul nostru de a acționa”, a spus un înalt oficial din administrația Biden.

"Prin Planul B3W, G7 şi alţi parteneri similari se vor coordona pentru mobilizarea capitalului din sectorul privat în patru domenii centrale - clima, sănătatea şi securitatea medicală, tehnologia digitală, echitatea şi egalitatea de gen, prin stimularea investiţiilor în cadrul instituţiilor pentru dezvoltarea financiară.

B3W va fi global ca scop, din Amerca Latină în Caraibe, în Africa şi în zona Indo-Pacifică. Diverşi parteneri din cadrul G7 vor avea orientări geografice diferite, dar iniţiativa va acoperi în general ţări cu venituri mici şi medii din întreaga lume", subliniază Casa Albă.

Inițiativa chineză pe de altă parte prevede construcția de drumuri prin Asia și Africa înspre Europa, iar de la lansarea ei în 2013 peste 100 de țări au semnat acorduri cu Beijingul în acest efort.

Competiția strategică cu China a fost una din temele majore ale summitului celor mai bogate șapte democrații ale lumii, care are loc în stațiunea engleză Carbis Bay.

Cu o zi mai devreme, liderii G7 au anunțat că vor dona anul acesta și anul viitor un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 țărilor cu venituri medii și mici pentru a le ajuta să combată pandemia, jumătate din donație fiind asumată de Statele Unite.

Principiile de bază ale Planului B3W vor fi:

- o iniţiativă bazată pe valori, în mod transparent şi sustenabil din punct de vedere financiar, economic şi social;
- prin respectarea standardelor de bună guvernare, în domeniul mediului şi protejării climei, a standardelor sociale şi de transparenţă, prin respingerea corupţiei;
- prin respectarea obiectivelor stabilite în cadrul Acordului climatic Paris;
- prin mobilizarea de capital privat în scopul finanţării dezvoltării;
- prin intensificarea rolului finanţelor publice multilaterale, cu respectarea standardelor riguroase stabilite de băncile internaţionale de dezvoltare şi a instituţiilor financiare internaţionale.

×
Subiecte în articol: summit biden China drumul matasii influenta
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close