Antena 3 International News Biden anunță că trupele americane se întorc mai devreme acasă din Afganistan

Biden anunță că trupele americane se întorc mai devreme acasă din Afganistan

de Alexandra Ionescu    |    08 Iul 2021   •   23:33
Biden anunță că trupele americane se întorc mai devreme acasă din Afganistan
Sursa foto: Getty Images

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan ”va fi încheiată la 31” august, dând asigurări că americanii ”şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste”.

Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, președintele Joe Biden a apărat vehement decizia de a încheia războiul din Afganistan, insistând asupra faptului că oricât de mare ar fi prezența americană acolo, problemle țării nu pot fi rezolvate.

În schimb, Biden a declarat că resursele americane, viețile, banii și atenția, trebuie concentrate în altă parte.

”Acum, e timpul ca afganii să își apere propria țară”, a spus el, adăugând că Statele Unite nu pot face nimic mai mult după douăzeci de ani de război.

”Nu este inevitabil”, a răspuns el unei întrebări despre o posibilă victorie a talibanilor, care îşi intensifică ofensiva în Afganistan.

Joe Biden a mai dat asigurări că autorităţile afgane au ”capacitatea” de a asigura continuitatea guvernării.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă serviciile americane de informaţii au prevăzut căderea guvernului afgan, Biden le-a răspuns categoric: ”Nu este adevărat”.

El a menţionat totuşi că este ”foarte improbabil” că ”nu va exista decât un guvern unit în Afganistan care să controleze toată ţara”.

În acelaşi timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va continua în pofida retragerii trupelor.

”Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan”

”Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo”, a adăugat preşedintele.

El s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine.

”Există un loc pentru voi” în SUA, le-a promis Biden.

Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de peste 90% retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară

 

×
Subiecte în articol: biden sua Afganistan trupe
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
x close