Antena 3 CNN International News Birt vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi, în Irak. Vasele găsite încă mai prezentau urme de mâncare

Birt vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi, în Irak. Vasele găsite încă mai prezentau urme de mâncare

Descoperire valoroasă pentru istoria omenirii! Birtul din Irak are o vechime de aproximativ 5.000 de ani, iar săpăturile au scos la iveală zeci de boluri conice, care încă mai prezentau urme de mâncare.

Birt vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi, în Irak. Vasele găsite încă mai prezentau urme de mâncare
Sursa foto: Lagash Archaeological Project
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2023   •   17:31

Un birt vechi de aproximativ 5.000 de ani a fost descoperit în Irak, iar arheologii au fost surprinși de ceea ce au găsit în timpul săpăturilor.

Lagash, acum orașul al-Hiba, a fost unul dintre cele mai vechi și mai mari orașe din sudul Mesopotamiei, fiind, în prezent, un important sit arheologic.

Inițial, arheologii au cercetat zonele frecventate de elite sau locurile de cult, care prezentau elemente de arhitectură religioasă.

Ulterior, cercetătorii au decis să realizeze săpături și în zonele care erau locuite de oameni care nu făceau parte din clasa superioară, având, astfel, surpriza de a descoperi o tavernă care a fost construită în 2700 î.Hr.

Citește și: Drum roman, vechi de peste 2.000 de ani, descoperit de arheologi în centrul Clujului: "Seamănă cu ce se păstrează azi la Pompeii"

Potrivit arheologilor, săpăturile efectuate aici au fost dificil de realizat, deoarece au fost "descoperite și expuse la stradă".

Arheologii au descoperit zeci de vase vechi, în care se aflau rămășițele unor pești

În urma săpăturilor, cercetătorii au descoperit că taverna a fost împărțită într-o zonă de luat masa în aer liber și o cameră cu bănci, în care se afla și o sobă.

În plus, săpăturile au scos la iveală zeci de boluri conice, iar unele dintre acestea conțineau chiar și rămășițele unor pești.

"Diferite episoade de ardere și depozite de cenușă au lăsat un fel de culoare curcubeu în sol, iar interiorul este decorat cu această cărămidă mare", a declarat arheologul Reed Goodman, de la Universitatea din Pennsylvania.

De asemenea, arheologii spun că acest loc dovedește faptul că societatea de atunci nu era formată exclusiv din elite și sclavi, ci includea și clasa de mijloc.

"Faptul că exista un loc de adunare publică, unde oamenii beau o halbă de bere și mâncau tocană de pește, sugerează că nu se aflau sub tirania regilor", a spus Goodman, potrivit CNN.

Anterior, arheologii au descoperit în Egipt înmormântarea unui copil de opt ani, care a fost îngropat împreună cu 142 de câini. Descoperirea a fost făcută la Cairo și datează din perioada cuprinsă între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

×
Subiecte în articol: Irak arheologi descoperire arheologica birt
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close