Antena 3 CNN International News Necazuri pentru Boris Johnson. A fost fotografiat în Marbella iar imaginile au provocat furia rudelor celor morți de COVID

Necazuri pentru Boris Johnson. A fost fotografiat în Marbella iar imaginile au provocat furia rudelor celor morți de COVID

Rudele britanicilor morți în urma pandemiei de coronavirus l-au criticat în termeni aspri pe premierul Boris Johnson, după ce în presă au apărut imagini înfățișându-l pe acesta în vacanță, în Spania. Scandalul vine la o zi după publicarea unui raport devastator la adresa felului în care autoritățile au gestionat debutul pandemiei în Regatul Unit.

Necazuri pentru Boris Johnson. A fost fotografiat în Marbella iar imaginile au provocat furia rudelor celor morți de COVID
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    14 Oct 2021   •   10:42

Fotografiile îl arată pe Johnson pictând în exteriorul vilei din Marbella, Spania, unde se crede că acesta își petrece o vacanță cu familia.

"Este foarte supărător pentru noi să îl vedem pe premier pictând într-o vilă de lux, în loc să dea răspunsuri la informațiile tulburătoare din raportul de ieri (marți, n.r.) Dacă prim-ministrul vrea ca mesajele de condoleanțe să aibă vreun sens, ar trebui să traseze un nou calendar pentru următoarea anchetă", a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al grupului "Covid-19 Bereaved Families for Justice" (în traducere aproximativă, "Rudele îndurerate de COVID-19 caută dreptate").

Potrivit acestei asociații, "după raportul de marți, familiile îndurerate din Marea Britanie se întreabă, chinuitor, dacă cei dragi ar fi fost în viață în cazul în care guvernul Johnson ar fi luat alte decizii. În acest timp, premierul Johnson se relaxează la malul mării".

Grupul îl mai acuză pe șeful guvernului de la Londra că a tergiversat o investigație publică privind pandemia.

Reacțiile vin în urma unei analize întinse pe 150 de pagini, realizat de comisiile de sănătate, protecție socială, știință și tehnologie din Parlamentul britanic.

Raport parlamentar: Răspunsul autorităților britanice la pandemie a fost lent

Concluzia documentului este că răspunsul autorităților din Regat la pandemie a fost lent și inadecvat.

Între aspectele sesizate în raport se află ignorarea persoanelor vulnerabile, în special în comunitățile în situații de risc și în sectorul de asistență socială, întârzierea măsurilor de carantinare și eșecurile programului de inventariere a persoanelor în contact cu cei infectați.

La "comunități în situații de risc" sunt indicate minoritățile persoanele de culoare și asiatice, precum și alte minorități etnice.

Între aspectele pozitive sunt menționate desfășurarea rapidă și eficace a programului național de vaccinare.

Cu aproape 140.000 de decese, Marea Britanie a fost printre cele mai afectate de pandemie pe plan global.

În absența premierului, co-președintele Partidului Conservator, Oliver Dowden, a prezentat scuze familiilor.

"Desigur, îmi pare rău. Premierului îi pare rău", a spus el, adăugând că este vorba de o "criză fără precedent" și că nu există un "manual perfect de urmat" într-o astfel de situație.

Dowden a promis că raportul va fi analizat și că guvernul va veni cu un răspuns.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson marbella
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close