Antena 3 CNN International News Bursa de la Moscova s-a redeschis, după trei săptămâni, cu o creștere de aproape 10%

Bursa de la Moscova s-a redeschis, după trei săptămâni, cu o creștere de aproape 10%

Bursa de la Moscova s-a redeschis. A fost nevoie de trei săptămâni pentru a relua tranzacționarea din cauza instabilității cauzate de războiul împotriva Ucrainei.

Bursa de la Moscova s-a redeschis, după trei săptămâni, cu o creștere de aproape 10%
Sursa foto: Twitter/ JCITY IS CANCELED
de Cerasela Stafie    |    24 Mar 2022   •   11:35

Ultima dată când rușii și-au deschis piețele a fost pe 25 februarie, la o zi după ce Vladimir Putin a început ofensiva. Joia aceasta, după prima jumătate de oră a sesiunii, Bursa de la Moscova a înregistrat o creștere de aproape 10%, în timp ce indicele RTS a pierdut în jur de 5%. Înainte de închidere, parchetul se prăbușise cu peste 30% din cauza războiului din Ucraina.

Principalele creșteri au fost remarcate de lanțul de retail Magnit și companii petroliere precum Rosneft și Surgutneftegaz, cu câștiguri de aproximativ 20%, și principala bancă a țării, Sberbank, cu peste 17%. Marea scădere a fost a transportatorului aerian Aeroflot, care a pierdut peste 6% din cauza închiderii spațiului aerian vestic și a solicitării de a-și returna avioanele companiilor de leasing străine.

Banca Centrală a declarat că bursa se va redeschide doar parțial și pentru tranzacționare cu acțiuni rusești joi. Banca Rusiei a declarat că este posibilă tranzacționarea a 33 de acțiuni și între orele locale 09:50 și 14:00 (În prezent este ora 12:35 la Moscova.)

S-a permis reluarea tranzacționării pentru companii mari precum Gazprom, Lukoil, VTB Bank, Sberbank, Rusal și Rosneft. Banca centrală a declarat că vor fi interzise vânzările în lipsă (short selling) a acestor acțiuni și a blocat investitorii străini să-și vândă acțiunile. De asemenea, au fost introduse controale valutare, limitând cantitatea de valută străină pe care oamenii o pot scoate din Rusia.

 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close