Antena 3 CNN International News Capitoliul SUA, evacuat după o amenințare aviatică. Haosul a fost provocat de un ”eșec scandalos și de neiertat” de comunicare

Capitoliul SUA, evacuat după o amenințare aviatică. Haosul a fost provocat de un ”eșec scandalos și de neiertat” de comunicare

Un eveniment militar care a implicat o demostrație cu parașutiști, Cavalerii de Aur ai Armatei la Washington's Nationals Park, a declanșat din greșeală un avertisment de ”amenințare aviatică probabilă” la Capitoliul SUA , iar întregul complex a fost evacuat. A urmat un haos total și criticii dure pentru Administrația Federală a Aviației.

Capitoliul SUA, evacuat după o amenințare aviatică. Haosul a fost provocat de un ”eșec scandalos și de neiertat” de comunicare
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    21 Apr 2022   •   12:52

Demonstrația făcea parte dintr-un eveniment de apreciere militară găzduit de MLB Washington Nationals. Miercuri, la scurt timp după ora locală 18:25 ( joi, ora 01:25, ora României), un pilot a informat turnul de control aerian de pe Aeroportul Național Ronald Reagan Washington cu privire la planul lor de a lansa parașutiștii, inclusiv direcția specifică în care plănuiau să zboare. 

Cu toate acestea, poliția Capitoliului nu a fost anunțată: ”Evacuați acum! Intruziune aviatică!”, au transmis autoritățile.

”USCP urmărește o aeronavă care reprezintă o amenințare probabilă pentru Complexul Capitoliului”, a explicat Poliția Capitoliului, într-un e-mail trimis la scurt timp după ora 18:30. Au fost emise și instrucțiuni pentru evacuarea oamenilor din diferite locații ale complexului.

Autoritățile s-au deplasat rapid pentru a evacua campusul, declanșând o alarmă străpunzătoare în Capitoliu și în clădirile de birouri din jur. Ofițerii mergeau din ușă în ușă, pentru a se asigura că cei din interior plecau cât mai repede posibil.

Afară, sunete de sirene au răsunat în aer, în timp ce poliția din Capitoliu a împrăștiat personalul care ieșea din complex și turiștii curioși din zonă. Toată lumea a fost forțată să iasă pe lângă clădirile de birouri de pe ambele părți ale Pieței Capitoliului.

Deasupra, pe cer, avionul care a declanșat haosul putea fi văzut făcând un cerc lent în jurul Washingtonului, în timp ce cei care așteptau cu nerăbdare răspunsuri arătau către parașutiști, care coborau în Nationals Park, la câteva străzi distanță de South Capitol Street.

După 20 de minute de confuzie, poliția din Capitoliu a spus că nu există nicio amenințare: ”Capitoliul a fost evacuat din abundență de precauție în această seară. Nu există nicio amenințare la Capitoliu”, a scris departamentul pe Twitter.

Autoritățile au confirmat mai târziu că toate clădirile Congresului s-au redeschis și ”partenerii noștri federali, statali și locali lucrează în continuare pentru a obține mai multe informații”.

Într-o declarație de miercuri seara, Administrația Federală a Aviației a promis o ”evaluare amănunțită și rapidă” a incidentului.

”FAA își ia în serios rolul în protejarea spațiului aerian național și va efectua o revizuire amănunțită și rapidă a evenimentelor în această seară și va transmite actualizări. Știm că acțiunile noastre îi afectează pe alții, în special în regiunea capitală a națiunii noastre și trebuie să comunicăm devreme și adesea cu partenerii noștri de aplicare a legii”, a spus FAA.

Kelli LeGaspi, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Recrutare al Armatei SUA, a declarat că și armata investighează.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a criticat Administrația Federală a Aviației: ”Eșecul aparent al Administrației Federale a Aviației de a notifica Poliția Capitoliului cu privire la survolarea Nationals Park este scandalos și de neiertat”, a spus democratul din California într-un comunicat.

”Panica inutilă cauzată de această aparentă neglijență a fost deosebit de dăunătoare pentru membri, personal și lucrători instituționali care se confruntă încă cu trauma atacului asupra locului de muncă din 6 ianuarie”, a subliniat oficialul american.

Astfel de alerte de securitate la Capitoliu apar destul de rar. Complexul a fost evacuat pentru scurt timp, iar Casa Albă a fost închisă temporar când un avion a rătăcit în spațiul aerian restricționat în aprilie 2009. De asemenea, a fost evacuat în ianuarie 2011, când un avion comercial a intrat accidental în spațiul aerian restricționat.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close