Antena 3 CNN International News Casa Albă, după discuția între Joe Biden și Xi Jinping: "Îngrijorările nu au fost eliminate"

Casa Albă, după discuția între Joe Biden și Xi Jinping: "Îngrijorările nu au fost eliminate"

Casa Albă a făcut precizări, vineri, după convorbirea purtată prin videoconferință de președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Casa Albă, după discuția între Joe Biden și Xi Jinping: "Îngrijorările nu au fost eliminate"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Mar 2022   •   21:35

"Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni invazia, și apoi de a răspunde invaziei, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei.

Președintele i-a explicat omologului chinez, foarte clar, care vor fi implicațiile și consecințele în cazul în care China furnizează Rusiei sprijin material, în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor din Ucraina", a spus Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

"China trebuie să ia o decizie, pentru sine, legat de locul unde vrea să se plaseze și legat de felul în care dorește să fie reținută în manualele de istorie", a adăugat ea.

Psaki a precizat că pentru Washington sunt foarte îngrijorătoare atât eventualele ajutoare economice ale Chinei pentru Rusia, cât și cele militare.

Casa Albă: "Discuția dintre Joe Biden și Xi Jinping nu a eliminat îngrijorările"

Ea nu a menționat în ce ar putea consta măsurile SUA la adresa Chinei, în cazul în care Beijingul ar decide, în final, să ajute Moscova, dar a indicat că Washingtonul are la dispoziție o gamă largă de instrumente, inclusiv sancțiunile economice.

Discuția dintre cei doi președinți nu eliminat îngrijorările cu privire la o posibilă decizie a Chinei de a ajuta Rusia, a recunoscut secretarul de presă al Casei Albe.

"Vă vom urmări. Întreaga lume va fi cu ochii pe voi", a transmis ea Chinei.

Președinte chinez: "China și SUA au responsabilitatea de a lucra în sprijinul păcii mondiale"

"Relațiile de la stat la stat nu pot ajunge la stadiul confruntării militare. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui. Pacea și securitatea sunt cele mai prețuite comori ale comunității internaționale", i-a spus Xi Jinping lui Biden în cadrul apelului video de aproape două ore, a transmis CNN, care citează televiziunea chineză CCTV.

Conform sursei citate, Xi Jinping a invocat statutul pe care China și SUA îl au la nivelul Organizației Națiunilor Unite și pe plan mondial.

"În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și de pe poziția celor mai mari două economii mondiale, nu trebuie doar să conducem pe calea corectă dezvoltarea relațiilor între China și SUA, ci trebuie, de asemenea, să ne asumăm responsabilitățile internaționale și să facem eforturi în sprijinul păcii și stabilității în lume.

Situația în lume nu este nici pașnică, nici liniștită. Criza din Ucraina este ceva ce nu dorim să vedem", a mai spus președintele chinez.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Xi Jinping
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close