Antena 3 CNN International News Cel mai rău scenariu în Ucraina: NATO vede semnele pregătirii unui ajutor militar din China pentru Rusia

Cel mai rău scenariu în Ucraina: NATO vede semnele pregătirii unui ajutor militar din China pentru Rusia

NATO a văzut semne conform cărora China ia în considerare și poate plănui să trimită arme Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Feb 2023   •   20:06

Cel care a făcut această declarație este Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de CNN.

Declarația vine după ce, mai devreme în cursul acestei săptămâni, Stoltenberg a exprimat îngrijorarea aliaților în legătură cu o eventuală implicare a Beijingului în conflict de partea Moscovei.  

"Nu am văzut nicio livrare de ajutor letal din partea Chinei către Rusia, dar am văzut semne că se gândesc și că ar putea plănui acest lucru. Acesta este motivul pentru care Statele Unite și alți aliați au fost foarte clar atunci când au avertizat (China) împotriva acestui lucru", a precizat el.

"Iar China nu ar trebui, desigur, să sprijine războiul ilegal al Rusiei, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional", a conchis șeful NATO.

Citește și: "Putin se pregătește pentru și mai mult război" | Reacția NATO după discursul președintelui rus

El a mai amintit că statul comunist este membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare a Cartei ONU.

"Principiul de bază al acestui document este de a respecta integritatea altor națiuni, nu de a mărșălui și invada o altă țară cu sute de mii de soldați. Și, bineînțeles, China nu ar trebui să facă parte din asta", a apreciat Jens Stoltenberg.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că Washingtonul este îngrijorat de faptul că autoritățile chineze iau în considerare furnizarea de "sprijin letal" pentru războiul Rusiei din Ucraina.

În urma unei întâlniri cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, Blinken a declarat: "Am avertizat China împotriva furnizării de sprijin material Rusiei".

Wang Yi a vizitat Moscova săptămâna aceasta iar Beijingul a replicat oficial că SUA nu se află în poziția de a formula astfel de avertismente, câtă vreme acordă Ucrainei sprijin militar.

×
Subiecte în articol: NATO China Rusia ajutor militar Ucraina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close