Antena 3 CNN International News Cetățean rus, condamnat la închisoare pe viață în Germania, după o crimă ”ordonată de Moscova”

Cetățean rus, condamnat la închisoare pe viață în Germania, după o crimă ”ordonată de Moscova”

Tribunalul regional din Berlin a condamnat un cetățean rus la închisoare pe viață pentru o crimă care a avut loc în capitala Germaniei, în urmă cu doi ani. Procurorii spun că ar fi fost ordonată de Moscova.

Cetățean rus, condamnat la închisoare pe viață în Germania, după o crimă ”ordonată de Moscova”
Sursa foto: Twitter/CNN International
de Cerasela Stafie    |    15 Dec 2021   •   15:39

Uciderea lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili, un cecen de 40 de ani de naționalitate georgiană, a stârnit indignare în Germania și a aprins tensiuni diplomatice dintre Berlin și Moscova, în anul 2019. Instanța l-a găsit miercuri pe Vadim Krasikov, în vârstă de 56 de ani, vinovat de crimă.

Procurorii au spus că uciderea a fost un act de răzbunare pentru participarea lui Khangoshvili la cel de-al doilea război cecen și pentru „dușmănia sa față de statul rus”.

Khangoshvili a fost împușcat de la mică distanță, în plină zi, pe 23 august 2019. Poliția l-a arestat pe Krasikov în aceeași zi.

Procurorii au susținut că Krasikov a călătorit la Berlin sub pseudonimul Vadim Sokolov cu câteva zile înainte de crimă pentru o „ucidere contractată de stat”, apoi a împușcat victima din spate cu o armă cu amortizor, lângă parcul Kleiner Tiergarten. Când Khangoshvili era întins la pământ, Krasikov l-a împușcat în cap de două ori.

Martorii l-au văzut pe suspect aruncând o bicicletă, o armă și o perucă în râul Spree, în apropierea locului crimei, și au alertat poliția. Oamenii legii l-au arestat rapid.

Rudele victimei, cărora li s-a permis să participe la proces în calitate de co-reclamanți, conform legislației germane, au acuzat Rusia că a încercat să ”trimită un mesaj” dușmanilor săi politici prin uciderea lui Khangoshvili, care solicitase azil în Germania cu trei ani înainte. 

Judecătorii au spus că Krasikov poartă o ”responsabilitate deosebit de gravă” pentru ucidere, ceea ce înseamnă că nu va avea dreptul la eliberarea condiționată automată după 15 ani, așa cum prevede legea în Germania.

”Organele de stat ale guvernului central al Federației Ruse au luat decizia de a-l lichida pe Tornike Khangoshvili la Berlin. Patru copii și-au pierdut tatăl, doi frați și-au pierdut fratele”, a spus judecătorul.

”Unele mass-media au sugerat că Rusia sau chiar (președintele rus) Vladimir Putin sunt judecați aici”, a adăugat el. ”Acest lucru induce în eroare: doar condamnatul este pe bancă. Dar sarcina noastră implică luarea în considerare a circumstanțelor crimei”.

Reacția Rusiei

Kremlinul a calificat, anterior, acuzațiile de implicare a Rusiei în uciderea de la Berlin „absolut nefondate”, iar Moscova a declarat miercuri decizia drept „politică”.

„Considerăm că acest verdict este o decizie părtinitoare, motivată politic, care agravează serios relațiile ruso-germane deja dificile”, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechayev, într-un comunicat.

Rezultatul procesului ar putea stârni noi tensiuni între Germania și Rusia într-un moment în care noul guvern al cancelarului Olaf Scholz încearcă să-și găsească bazele politicii externe cu Moscova. Totodată, ea vine în timp ce presiunea occidentală crește asupra Rusiei cu privire la comasarea de trupe la granița cu Ucraina.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close