Antena 3 CNN International News China anunță că respectă ”suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, înaintea discuției lui Xi Jinping cu Joe Biden

China anunță că respectă ”suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, înaintea discuției lui Xi Jinping cu Joe Biden

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a precizat că țara sa respectă ”suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”. Afirmațiile acestuia vin chiar inaintea discuției dintre Xi Jinping și Joe Biden.

China anunță că respectă ”suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, înaintea discuției lui Xi Jinping cu Joe Biden
Sursa foto: Twitter/ Javed Afridi
de Cerasela Stafie    |    18 Mar 2022   •   12:08

China susține întotdeauna respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, respectând scopurile și principiile Cartei ONU, acordând importanță preocupărilor legitime de securitate ale tuturor țărilor, sprijinind toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei și promovând negocierile de pace și relaxarea situației umanitare”, a spus Zhao.

„Poziția Chinei este corectă, obiectivă și incontestabilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. Discuția dintre liderul de la Beijing și cel de la Casa Albă va începe la ora 15:00, ora României.

Oficialii americani sunt de părere că Rusia a cerut Chinei sprijin militar și economic pentru a continua războiul în Ucraina și că Beijingul și-a arătat disponibilitatea de a ajuta Moscova. Atât Rusia, cât și China au negat acuzația.

SUA au avertizat China cu privire la repercusiuni, dacă sprijinul pentru Rusia depășește retorica. De la întâlnirea din februarie între Xi și președintele rus Vladimir Putin, China a discutat despre un ”parteneriat fără limite” cu Rusia.

Zhao Lijian a acuzat Stalele Unite de dezinformare. ”Unii oameni din SUA au răspândit dezinformare pentru a calomnia și a pune presiune asupra Chinei. Acest lcuru este extrem de iresponsabil și nu va ajuta la rezolvarea problemei. China se opune ferm acestui lucru și nu-l va accepta niciodată”.

”SUA ar trebui să reflecteze serios asupra rolului său în criza ucraineană, să-și asume responsabilitățile cuvenite și să ia măsuri concrete pentru a ușura situația și a rezolva problema, mai degrabă decât să puă gaz pe foc și să transfere conflictul către alții”, a spus el.
Zhao a spus că Ucraina are nevoie de hrană mai degrabă decât de arme, iar trimiterea de către SUA a asistenței militare în țară nu va aduce pacea.

Discuția dintre Biden și Jinping este un potențial punct de cotitură pentru legăturile dintre Statele Unite și China. Oficialii de la Casa Albă urmăresc cu o îngrijorare din ce în ce mai mare parteneriatul în devenire dintre Xi și Putin, iar răspunsul Chinei la invadarea Ucrainei de către Rusia s-a dovedit îngrijorător pentru observatorii occidentali.

Oficialii de la Casa Albă au spus că se așteptă ca apelul să devină intens. O întâlnire preliminară între consilierii celor doi lideri s-a întins timp de șapte ore, la începutul acestei săptămâni.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close