Antena 3 CNN International News China avertizează SUA, după ce Washingtonul a declarat-o drept amenințare pe termen lung

China avertizează SUA, după ce Washingtonul a declarat-o drept amenințare pe termen lung

Administrația de la Beijing a îndemnat, luni, Statele Unite să evite acțiunile de obstrucționare a Chinei și să corecteze presupusele practici incorecte din relațiile bilaterale.

China avertizează SUA, după ce Washingtonul a declarat-o drept amenințare pe termen lung
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2022   •   17:57

Reacția vine după o discuție telefonică purtată duminică de secretarul de stat american, Antony Blinken, și de omologul său chinez, Wang Yi.

Cei doi diplomați au abordat competiția dintre SUA și China și războiul Rusiei în Ucraina, potrivit celor comunicate de Departamentul de Stat al SUA și de Ministerul de Externe de la Beijing.

Potrivit părții americane, Blinken și Wang au discutat despre "gestionarea în mod responsabil a competiției dintre cele două țări", precum și despre necesitatea ca Beijingul și Washingtonul să mențină linii deschise de comunicație.

Blinken a adus în discuție războiul Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările pe care acest conflict le reprezintă pentru securitatea  și stabilitatea economică la nivel global.

La rândul său, partea chineză a comunicat că ministrul Wang a ridicat problema sancțiunilor recente ale SUA împotriva Chinei, vizând limitarea accesului acesteia la semiconductori de ultimă generație cu utilizări militare.

"Partea americană trebuie să înceteze cu demersurile de a obstrucționa China și de a crea noi obstacole în relația dintre cele două țări. Ministrul Wang Yi a subliniat că readucerea relațiilor China-SUA pe calea dezvoltării stabile nu este doar în interesul comun al Chinei și al SUA, ci corespunde și așteptărilor generale ale comunității internaționale", se spune într-un document al ministerului de Externe de la Beijing.

Casa Albă a desemnat China drept "provocare pe termen lung"

China a evitat să critice Rusia pentru invadarea Ucrainei și susține narațiunea Moscovei, conform căreia vina pentru izbucnirea conflictului aparține Statelor Unite și NATO, amintește presa internațională.

Discuția telefonică de duminică vine în momentul în care relațiile dintre cele două mari puteri sunt extrem de tensionate de problema Taiwanului, teritoriu insular autoguvernat revendicat de China, dar sprijinit politic și militar de SUA.

De asemenea, Casa Albă a comunicat, la mijlocul lunii octombrie că, în timp ce "Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa unei ordini internaționale libere și corecte", China, prin contrast, "este singurul rival care are atât voința de a schimba ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele economice, diplomatice, militare și tehnologice pentru a urmări acest obiectiv".

×
Subiecte în articol: Antony Blinken Wang Yi China Rusia
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close