Antena 3 CNN International News CNN: Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia | Se anticipează un preț mediu la 470% față de perioada dinaintea invaziei

CNN: Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia | Se anticipează un preț mediu la 470% față de perioada dinaintea invaziei

Europa se grăbește să se aprovizioneze cu motorină rusească înainte ca noi interdicții asupra importurilor din statul agresor să provoace creșterea prețurilor la pompe.

CNN: Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia | Se anticipează un preț mediu la 470% față de perioada dinaintea invaziei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2023   •   19:42

Fenomenul este semnalat de CNN, care adaugă că este puțin probabil ca stocurile constituite în grabă să prevină un nou șoc al prețurilor consumatori, fie ei simpli șoferi sau companii de transport.

Conform sursei citate, în primele două săptămâni ale lunii ianuarie țările europene au stocat aproape 8 milioane de barili de motorină rusească, arată furnizorului de date energetice Vortexa.

Este o cantitate similară cu importurile de anul trecut, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

În trimestrul al patrulea din 2022, importurile de motorină au crescut cu aproape 19% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Rusia este, încă, furnizorul diesel cel mai semnificativ al blocului comunitar, cu o pondere de 29% din totalul importurilor de motorină, anul trecut, conform datelor Rystad Energy publicate de CNN.

De la invazia în Ucraina, Uniunea Europeană a făcut un efort considerabil de a renunța la aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din Rusia.

Țările UE și-au redus drastic importurile de țiței rusesc, dar acest lucru nu s-a întâmplat și cu motorina, pentru care este mult mai greu de găsit o sursă alternativă.

Prognoze pentru primul trimestru din 2023: prețul mediu la motorină, la nivelul a 470% comparativ cu perioada pre-invazie

Interdicția de import în UE va restrânge piața globală a motorinei, a estimat pentru CNN Mark Williams, director de cercetare la Wood Mackenzie.

Scenariul se va materializa, cu excepția cazului în care Rusia își va putea redirecționa cu exporturile în America Latină și Africa, regiuni care importă de obicei din Statele Unite.

O astfel de mișcare ar face disponibile capacitățile americane pentru exportul în Europa, acoperind golul lăsat de Moscova, a anticipat Williams.

Însă importul de motorină de la furnizori îndepărtați, inclusiv Statele Unite și Arabia Saudită, va crește costurile de transport, contribuind la creșterea prețurilor de consum, subliniat el.

"Ne așteptăm să crească prețurile la motorină în Europa. Așteptăm un vârf în februarie - martie", a mai spus Williams.

Potrivit estimărilor Wood Mackenzie, în primele trei luni din 2023 prețul unui baril de motorină va fi, în medie, la un nivel de 470% față de prețul mediu pentru întregul an 2021, înainte de invazia Rusiei.

Prețul mediu la pompă al litrului de motorină în UE a atins 1,77 euro (aproximativ 8,73 lei) în data de 9 ianuarie, față de 1,50 euro în urmă cu un an, potrivit datelor Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: Europa motorină rusească
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close