Antena 3 CNN International News Cum s-au dat de gol separatiștii din Donbas. Au făcut greșeala să încarce apelurile video pe internet

Cum s-au dat de gol separatiștii din Donbas. Au făcut greșeala să încarce apelurile video pe internet

Liderii auto-proclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au ordonat, vineri, evacuarea, în Rusia, a populației civile, după o serie de explozii produse în aceeași zi în cele două regiuni.

Cum s-au dat de gol separatiștii din Donbas. Au făcut greșeala să încarce apelurile video pe internet
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    19 Feb 2022   •   14:25

Separatiștii, care susțin că armata Kievului plănuiește un atac asupra lor, au postat pe internet declarațiile înregistrate cu anunțul evacuării.

În înregistrarea de pe Telegram, liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin afirmă: "astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare centralizată, în masă, a populației în Federația Rusă".

Pușilin mai spune în mesajul video că ar fi iminentă o amplă ofensivă a forțelor ucrainene asupra regiunilor separatiste, o acuzație pe care Kievul a dezmințit-o constant.

Anunțul liderului din Donețk a fost urmat la scurt timp de unul similar făcut de Leonid Pasecinic, liderul separatist din Lugansk.

CNN: Meta-datele clipurilor urcate pe Telegram sunt păstrate de platformă și nu pot fi modificate

CNN a descărcat de pe Telegram înregistrările video și a verificat așa-numitele meta-date. Este vorba de informații pe baza cărora se poate determina, între altele, momentul când un fișier a fost creat.

Ambele apeluri video au fost create miercuri, 16 februarie, conform meta-datelor analizate de CNN. 

Asta înseamnă că au fost înregistrate cu două zile înainte să fie încărcate pe Telegram.

Platforma pe care au fost găzduite cele două înregistrări păstrează meta-datele clipurilor încărcate, notează CNN, adăugând că aceste informații nu pot fi modificate ulterior.

CNN precizează că face demersuri să-i contacteze pe liderii separatiști din Donețk și Lugansk, pentru a le oferi ocazia să explice situația.

SUA au avertizat în mod repetat în ultimele zile că Rusia va recurge la un pretext fabricat pentru a justifica o invazie în Ucraina.
 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close