Antena 3 CNN International News CNN: SUA au știut de planul rebeliunii armate a lui Prigojin, dar nu le-au spus europenilor

CNN: SUA au știut de planul rebeliunii armate a lui Prigojin, dar nu le-au spus europenilor

Oficialii serviciilor de informații americane au reușit să pună cap la cap o imagine extrem de detaliată și exactă a planurilor șefului Wagner, Evgheni Prigojin, înainte de rebeliunea armată a grupării de mercenari.

CNN: SUA au știut de planul rebeliunii armate a lui Prigojin, dar nu le-au spus europenilor
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Iun 2023   •   08:54

Știrea este difuzată de CNN, care citează surse familiare cu acest subiect.

Datele colectate de serviciile SUA precizează inclusiv unde și cum plănuiau combatanții Wagner să avanseze.

Aceste informații au fost împărtășite de Statele Unite doar unor aliați "selectați", între care oficiali britanici de rang înalt.

SUA nu au distribuit informațiile la nivelul NATO, arată sursele CNN.

Citește și: Vladimir Putin a anunţat ce-l aşteaptă pe Evgheni Prigojin, la scurt timp după ce şeful mercenarilor Wagner a semnalat că este în viaţă

Momentul exact al insurecției pornite și apoi anulate de Evgheni Prigojin nu era cunoscut americanilor. Se bănuia însă că acesta ar fi decis să-și pună planul în aplicare după o declarație din 10 iunie a Ministerului rus al Apărării.

În declarația respectivă, ministerul anunța că toate companiile militare private, inclusiv Wagner, vor fi obligate să semneze contracte cu armata rusă începând cu luna iulie și că, practic, vor fi absorbite de Ministerul rus al Apărării.

La nivel intern, informațiile despre planul rebeliunii Wagner au fost comunicate doar oficialilor cu cel mai înalt rang din Administrația de la Washington, precum și unui număr de opt membri ai Congresului care au acces la cele mai sensibile informații.

Secretul menținut de SUA a fost motivul pentru care unii oficiali europeni de rang înalt și chiar unii oficiali din cadrul guvernului american au fost luați prin surprindere de operațiunea militară lansată de Evgheni Prigojin la sfârșitul săptămânii trecute, precum și de viteza cu care, inițial, acesta a preluat controlul militar în Rostov pe Don și a început marșul spre Moscova, menționează CNN.

Foto: combatanții grupării paramilitare Wagner părăsesc zona în care se află Comandamentul Districtului militar Sud al armatei ruse, Rostov pe Don, Rusia, 24 iunie 2023

×
Subiecte în articol: SUA Evgheni Prigojin rebeliune Moscova
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close