Antena 3 CNN International News Vulcanul care a ucis sute de oameni a erupt din nou în Congo

Vulcanul care a ucis sute de oameni a erupt din nou în Congo

Vulcanul Nyiragongo din Republica Democrată Congo a început să erupă sâmbătă, anunță autoritățile locale și Observatorul Vulcanic din Goma, conform CNN.

Vulcanul care a ucis sute de oameni a erupt din nou în Congo
de Adrian Iclozan    |    23 Mai 2021   •   10:37

Vulcanul este situat în apropierea orașului Goma, în estul țării.

Locuitorii din Goma, oraș cu o populație estimată la 2 milioane de locuitori, și-au petrecut noaptea afară din case, urmărind erupția vulcanului și mulți dintre ei au ales să părăsească orașul.

"Panica în masă nu s-a instalat momentan, dar oamenii sunt îngrijorați. Peste tot în oraș pot fi văzuți oameni care își duc duc lucrurile strânse în grabă, însoțiți de copii și chiar animale", a declarat Tom Peyre-Costa, purtătorul de cuvânt pentru Africa Centrală și de West al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, citat de CNN.

Acesta și 11 colegi din cadrul ONG-ului s-au autoevacuat, ca măsură de precauție

Prima opțiune a celor din Goma a fost să treacă în statul vecin, Rwanda, însă granița era închisă, așa că au făcut drumul înapoi spre oraș și s-au îndreptat spre o zonă din nordul acestuia.

Mulți dintre ei așteaptă pe marginea drumului momentul în care se vor putea întoarce la casele lor. 

Autoritățile au activat planul de evacuare.

Nyiragongo a ucis 250 de oameni în 2002

Goma se află în apropierea lacului Kivu, la granița cu Rwanda. 

Ultima erupție majoră a vulcanului Nyiragongo a avut loc în 2002 și a ucis 250 de persoane în Goma, determinând strămutarea a numeroși locuitori.

Vulcanologul Honore Chiraba de la Observatorul Vulcanic Goma a spus pentru CNN că există două fracturi în conul vulcanic.

Vulcanologul monitorizează erupția Nyiragongo împreună cu guvernatorul provinciei congoleze în care este situat orașul Goma.

×
Subiecte în articol: Congo Nyiragongo
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close