Antena 3 CNN International News El este congresmanul republican care se pregătește să-i ia locul lui Nancy Pelosi la șefia Camerei Reprezentanților din SUA

El este congresmanul republican care se pregătește să-i ia locul lui Nancy Pelosi la șefia Camerei Reprezentanților din SUA

Partidul Republican din Statele Unite se apropia, marți, de obținerea majorității în Camera Reprezentanților.

El este congresmanul republican care se pregătește să-i ia locul lui Nancy Pelosi la șefia Camerei Reprezentanților din SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2022   •   18:02

Potrivit datelor electorale actualizate, Partidul Republican a obținut 215 locuri în Camera Reprezentanților, iar Partidul Democrat, al președintelui Joe Biden, 204 din totalul de 435 de locuri.

În acest context, în care mai urmează să vină rezultate din restul circumscripțiilor, Partidul Republican se află foarte aproape de obținerea majorității de 218 locuri.

Kevin McCarthy (foto), liderul grupului republican din acest for, a inițiat demersurile pentru a deveni președintele Camerei, notează presa internațională.

Actuala deținătoare a acestei funcții este democrata Nancy Pelosi.

Pe fondul criticilor referitoare la faptul că Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă, congresmanul republican Andy Biggs și-a semnalat intenția de a candida, şi el, pentru postul de președinte al Camerei Reprezentanților.

"Aici nu este vorba doar despre Kevin, cred că este despre direcția instituțională şi despre traiectorie", a afirmat Andy Biggs, citat de Newsmax şi de CNN.

Biden admite că democrații au pierdut, probabil, controlul Camerei Reprezentanților

Președintele SUA, Joe Biden, a admis, luni, că Partidul Democrat, din care face parte, probabil va pierde majoritatea în Camera Reprezentanților, ceea ce riscă să afecteze agenda politică a actualei Administrații de la Washington.

"Cred că vom fi foarte aproape de un rezultat favorabil în Camera Reprezentanților. Cred că vom fi foarte aproape, dar nu cred că vom reuși", a declarat Biden într-o conferință de presă organizată în Indonezia, unde participă la reuniunea Grupului G20.

În schimb, liderii Partidului Democrat au celebrat rezultatul care permite menținerea controlului asupra Senatului SUA.

Partidul Democrat are asigurate, conform proiecțiilor, 50 de locuri în Senat, din totalul de 100 de locuri, iar Partidul Republican are 49 de locuri.

Mai trebuie lămurită situația din Georgia, unde probabil va fi organizat turul doi în decembrie. 

Însă chiar și în situația în care raportul va fi de 50 - 50 în Senat, democrații vor menține controlul asupra acestui for prin votul vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Harris este şi președinte al Senatului iar votul său decide în situațiile de egalitate.

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA 2022 Kevin McCarthy
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close