Antena 3 CNN International News Fostul consilier-șef al premierului Boris Johnson spune că strategia de luptă cu pandemia a guvernului “a fost scăpată de sub control”

Fostul consilier-șef al premierului Boris Johnson spune că strategia de luptă cu pandemia a guvernului “a fost scăpată de sub control”

Fostul asistent al premierului britanic Boris Johnson a atacat dur modul în care guvernul a gestionat debutul pandemiei de coronavirus în Marea Britanie.

Fostul consilier-șef al premierului Boris Johnson spune că strategia de luptă cu pandemia a guvernului “a fost scăpată de sub control”
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    26 Mai 2021   •   19:57

Dominic Cummings a fost consilier şef lui Boris Johnson din iulie 2019 până în noiembrie 2020, când  a demisionat, şi i-a dat sfaturi despre cum să facă faţă focarului de coronavirus atunci când a lovit Marea Britanie, în martie anul trecut.  

Boris Johnson voia să fie infectat cu COVID în direct, considerând că boala este periculoasă doar pentru persoanele vârstnice. Așa ar fi amânat luarea deciziilor de carantinare, a dezvăluit în parlamentul britanic fostul său consilier, Dominic Cummings.

De asemenea, susține că Johnson considera imunizarea de turmă o strategie eficientă de depășire a crizei Covid, întrucât era de părere că britanicii nu ar accepta să treacă printr-o perioadă de carantină.

Cummings reclamă că Matt Hancock, ministrul Sănătății, a mințit când a spus în martie 2020 că imunizarea de turmă nu este o opțiune.

Cummings a mai transmis că în ultimele săptămâni, Johnson a considerat că mai bine ”lasă oamenii să se îngrămădească pe străzi, decât să ceară o a treia perioadă de carantină”. 

În final, a mai spus că atât el, cât și prim-ministrul și ministrul Sănătății au dezamăgit poporul: ”în fața crizei Covid a acționat o echipă bine pregătită, condusă de nepricepuți, o armată de lei, condusă de măgari”.

În replică, Boris Johnson a respins acuzațiile aduse de fostul său consilier: Perioadele de carantină sunt traumatizante pentru o țară. A fost îngrozitor de dificil să facem față unei pandemii. Am lucrat la maximum pentru a minimiza pierderile de vieți omenești”.

Fostul consilier, care a demisionat în noiembrie anul trecut, devenind unul din cei mai vocali critici ai fostului său şef, a denunţat înainte de apariţia sa în faţa comisiei parlamentare şi faptul că guvernul britanic nu a impus un nou lockdown în septembrie, în pofida creşterii numărului de cazuri.

Cummings este hotărât să se răzbune pe Johnson, susțin reprezentanți ai cabinetului acestuia.

El este audiat în fața unei comisii a Camerei Comunelor și se pare că este pregătit cu mesaje private prin care să dovedească presupusele eșecuri ale administrației Johnson în a aborda pandemia.

Ales de Boris Johnson în rolul de consilier special când a venit la putere în iulie 2019, Dominic Cummings a câştigat o influenţă considerabilă până la căderea sa şi s-a trezit în centrul multor controverse, care l-au făcut să atragă mulţi duşmani, inclusiv în Partidul Conservator, din care nu a făcut parte niciodată.

Este suspectat, între altele, că a fost la originea unei serii de concedieri brutale de asistenţi ministeriali acuzaţi că nu au apărat cu suficientă vigoare cauza Brexitului şi chiar că a provocat îndepărtarea, în februarie 2020, a ministrului de Finanţe Sajid Javid, care a refuzat să se despartă de toţi consilierii săi în favoarea celor impuşi de Downing Street.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson pandemie coronavirus
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close