Antena 3 CNN International News Departamentul de Stat al SUA, reacție după incidentele din regiunea separatistă a Republicii Moldova

Departamentul de Stat al SUA, reacție după incidentele din regiunea separatistă a Republicii Moldova

Departamentul de Stat al SUA a transmis o primă reacție și anunță că este la curent cu exploziile care au avut loc luni în Transnistria – regiunea separatistă susținută de ruși din interiorul Moldovei.

Departamentul de Stat al SUA, reacție după incidentele din regiunea separatistă a Republicii Moldova
Sursa foto: Twitter/ U.S. Embassy Tunis
de Cerasela Stafie    |    26 Apr 2022   •   23:59

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, a declarat că situația este monitorizată îndeaproape.

”Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldova la calm ca răspuns la aceste incidente și sprijinim pe deplin, așa cum ne-ați auzit spunând anterior, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, respectăm neutralitatea garantată constituțional”, a spus Price la un briefing al Departamentului de Stat.

”Nu cunoaștem toate detaliile dincolo de ceea ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem îngrijorați de eventualele încercări de a escalada tensiunile”, a adăugat acesta.

”Moldova este un partener puternic, lucrăm pentru a ne asigura că au ceea ce le trebuie pentru a răspunde la consecințele regionale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a conchis oficialul american.

Luni, un atac cu rachetă a afectat o clădire de securitate guvernamentală din regiunea separatistă susținută de ruși din Transnistria din interiorul Moldovei. Aproximativ 1.500 de militari ruși sunt dislocați în zonă, aparent ca o forță de menținere a păcii.

Marți, două antene de comunicații au fost avariat de explozii inexplicabile, ceea ce a determinat convocarea unei ședințe de urgență a consiliului de securitate al țării, de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

La final, liderul de la Chișinău a spus că incidentele par să fi fost provocate din interiorul regiunii. În schimb, auto-proclamatul lider al asa-zisei republici separatiste Transnistria a declarat că Ucraina s-ar fi aflat în spatele incidentelor, pentru a încerca extinderea conflictului.

De cealaltă parte, oficialii ucraineni acuză Rusia, spunând că vrea să deschidă un nou front în războiul ei.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close