Antena 3 CNN International News Guvernul SUA dă în judecată statul Texas din cauza legii anti-avort

Guvernul SUA dă în judecată statul Texas din cauza legii anti-avort

Departamentul Justiției din guvernul american a dat, joi, în judecată statul Texas, unde a intrat recent în vigoare o lege care interzice avortul sarcinilor mai avansate de șase săptămâni, relatează CNN.

Guvernul SUA dă în judecată statul Texas din cauza legii anti-avort
de Adrian Iclozan    |    09 Sep 2021   •   23:28

Procurorul general al SUA, Merrick Garland a spus că prevederile "fără precedent" din legea statală urmăresc "să împiedice femeile să își exercite drepturile constituționale, împiedicând controlul judiciar cât mai mult timp cu putință".

"Legea este în mod evident neconstituțională, în baza unui precedent de mult timp în vigoare, stabilit de Curtea Supremă", a adăugat el.

Legea din Texas a fost în mod special proiectată cu scopul de a îngreuna tentativa clinicilor a obține decizii federale blocare a prevederilor actului normativ, arată CNN.

În loc să instituie sancțiuni penale pentru avorturile efectuate după detectarea bătăilor de inimă ale fătului, legislativul din Texas i-a însărcinat pe cetățeni cu aplicarea legii, prin inițierea de procese împotriva clinicilor care efectuează avorturi și împotriva oricui ajută o femeie să facă avort după șase săptămâni.

De la intrarea legii în vigoare, clinicile din Texas fie au încetat să mai efectueze avorturi în cazul sarcinilor de peste șase săptămâni, fie au tras obloanele, menționează CNN.

Curtea Supremă a refuzat să oprească legea din Texas, deși recunoaște că sunt "suspiciuni de neconstituționalitate"

Procesul intentat de Departamentul de Justiție va avea loc într-un tribunal federal din Austin.

Inițiatorii acțiunii spun că legea este neconstituțională, întrucât intră în conflict cu responsabilitățile obligatorii și constituționale ale guvernului federal.

Curtea Supremă din SUA a respins, săptămâna trecută, o solicitare a clinicilor de a bloca intrarea în vigoare a legii.

Acum, Departamentul de Justiție Departamentul de Justiție solicită o hotărâre judecătorească prin care să se declare invalidă interdicția avortului din Texas, precum și un "un ordin de interdicție preliminară și permanentă" împotriva statului Texas, care să se aplice în cazul tuturor ofițerilor, angajaților și agenților săi care ar aplica interzicerea avortului.

La începutul săptămânii, procurorul general Garland s-a angajat să protejeze clinicile de avorturi din Texas prin aplicarea unei legi federale care interzice formularea de amenințări la adresa pacienților care caută servicii de sănătate reproductivă și care interzice, de asemenea, blocarea intrărilor în clinici.

"Departamentul de Justiție va asigura sprijin prin aplicarea legii federale atunci când o clinică de avorturi sau un centru de sănătate reproductivă este atacat.

Nu vom tolera violența împotriva acelora care caută să obțină sau să asigure servicii de sănătate reproductivă și nici împiedicarea fizică sau distrugerea proprietății, prin încălcarea legii FACE  (Freedom Access to Clinic Act, legea în baza căreia împiedicarea persoanelor fizice să obține său să acorde servicii de sănătate reproductivă este o infracțiune federală, n.r.)", spus procurorul general al SUA.

×
Subiecte în articol: Merrick Garland Texas lege anti-avort
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close