Antena 3 CNN International News Desfășurarea trupelor NATO în Europa de Est. Harta prezenței militare

Desfășurarea trupelor NATO în Europa de Est. Harta prezenței militare

Amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei a acordat o importanță sporită apărării Europei de Est, care timp de decenii a fost ca o zonă tampon între Rusia și Occident. Iată unde sunt detașate trupele NATO

Desfășurarea trupelor NATO în Europa de Est. Harta prezenței militare
Sursa foto: Getty Images/ Leon Neal
de Cerasela Stafie    |    10 Feb 2022   •   09:50

Statele Unite ale Americii au propriile baze în Lituania România și Polonia. Președintele Joe Biden a aprobat săptămâna trecută în mod oficial desfășurarea a încă 3.000 de militari americani în Polonia, Germania și România, iar alți 8.500 de membri ai personalului sunt în alertă intensă.

NATO are patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care funcționează pe bază de rotație. Fiecare dintre ele este condus de Marea Britanie, Canada, Germania sau SUA și conține trupe din mai multe țări membre.

Alianța a declarat luna trecută că toate cele patru grupuri sunt ”forțe robuste și pregătite pentru luptă”. Secretarul general al său, Jens Stoltenberg, a spus, de asemenea, că este pregătit să consolideze rapid această prezență în continuare prin trimiterea de forțe și capacități suplimentare în zonă.

Iar desfășurarile NATO sunt sprijinite de trupele americane. NATO nu are trupe în Ucraina și nu au fost anunțate planuri de a trimite trupe din alianță în țară.

Dar, deși Ucraina nu este membră NATO, alianța oferă și consiliere la nivel strategic țării și a descris relația ca fiind ”unul dintre cele mai substanțiale parteneriate ale NATO”.

Alte bunuri aflate la dispoziția NATO în regiune includ un sistem de apărare antirachetă în România, conceput pentru a „detecta, urmări, angaja și distruge” rachetele balistice din atmosferă. O instalație similară din Polonia urmează să devină operațională în acest an.

×
Subiecte în articol: harta trupe NATO Europa de Est
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close