Antena 3 CNN International News Un distrugător australian a sosit în San Diego cu două balene moarte prinse de carenă

Un distrugător australian a sosit în San Diego cu două balene moarte prinse de carenă

Două balene dintr-o specie protejată s-au desprins de carena unui distrugător australian după ce nava de război a andocat în San Diego săptămâna trecută..

Un distrugător australian a sosit în San Diego cu două balene moarte prinse de carenă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Mai 2021   •   09:54

Balenele au fost găsite în apropiere de HMAS Sydney, după ce aceasta a intrat în Baza Navală San Diego, portul principal al flotei americane din Pacific. 

"Marina ia în serios siguranţa mamiferelor marine, şi regretă acest incident", se arată în comunicatul marinei australiene. 

Forțele navele americane și australiene, alături de o agenție federală americană, NOAA Fisheries, investighează incidentul.

Potrivit televiziunii locale ABC 10News, este vorba de două balene cu înotătoare, a doua cea mai mare specie de balenă, după cea albastră. Una dintre balene avea aproximativ 20 de metri lungime, iar cealaltă în jur de 7,6 metri.

Potrivit agenției federale NOOA, balenele cu înotătoare sunt o specie protejată, existând momentan aproximativ 3.200 de exemplare în largul coastei de vest a Statelor Unite.

În trecut, specia era vânată excesiv, însă în prezent cel mai mare pericol pentru aceste balene este să fie lovite de nave.

HMAS Sydney este un distrugător de 147 de metri lungime și 7.000 de tone, iar carena navei coboară 7,2 metri sub nivelul apei, potrivit datelor furnizate de marina australiană.

 Este una dintre cele mai moderne nave ale marinei australiene, comisionată anul trecut.

Distrugătorul a intrat în baza San Diego sâmbătă, după ce și-a testat sistemele de luptă în cadrul unui exercițiu desfășurat în largul coastei Californiei.

Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane, spune că sunt rare cazurile în care o balenă este lovită de o navă.

"Balenele pot auzi navele de la mile depărtare și le evită, de obicei, pentru că folosesc sonare cu frecvenţe mijlocii şi joase care le deranjează" spune el, potrivit CNN.

×
Subiecte în articol: distrugator balene
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close