Antena 3 CNN International News Kremlinul anunță condiția pentru o întâlnire Putin - Zelenski

Kremlinul anunță condiția pentru o întâlnire Putin - Zelenski

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski doar dacă va exista documentul unui acord gata de a fi semnat de către cei doi lideri.

Kremlinul anunță condiția pentru o întâlnire Putin - Zelenski
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    14 Apr 2022   •   15:42

Precizarea a fost făcută, joi, de purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

"În principiu, președintele Putin nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire (cu președintele Zelenski), dar trebuie pregătite anumite condiții pentru aceasta, și anume textul documentului (ce urmează a fi semnat). Deocamdată, nu există actualizări în această privință", a precizat oficialul rus. 

De la începutul invaziei Rusiei, președintele ucrainean a cerut în mod repetat discuții cu omologul rus, dar până acum nu au existat un dialog între cei doi lideri.

Continuă negocierile între ucraineni și ruși

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că sunt "în desfășurare" consultări cu partea rusă, cu privire la o potențială foaie de parcurs către pace.

Podoliak a indicat că a rămsa în divergență numărul de țări care ar urma să acționeze ca garanți de securitate pentru Ucraina.

"Sunt în desfășurare consultări cu privire la obligațiile legale care trebuie asumate și cum se vor materializa acestea într-un tratat multilateral. Trebuie să înțelegem că, în mod categoric, rușii nu vor să crească numărul de țări care pot fi garanții securității (Ucrainei). Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele țări", a spus consilierul ucrainean, conform CNN.

Sursa citată amintește că la întâlnirea desfășurată recent la Istanbul, între echipele de negociatori ucraineni și ruși, au fost încheiate înțelegeri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, protejat de garanții internaționale de securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a spus la începutul acestei săptămâni că procesul de negociere cu ucrainenii a ajuns într-un punct mort, dar Podoliak susține că eforturile au continuat.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Volodimir Zelenski
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close