Antena 3 CNN International News Donald Trump a fost scos de pe buletinele de vot într-un al doilea stat american, după Colorado | Se așteaptă ca scandalul să fie tranșat la Curtea Supremă a SUA

Donald Trump a fost scos de pe buletinele de vot într-un al doilea stat american, după Colorado | Se așteaptă ca scandalul să fie tranșat la Curtea Supremă a SUA

Autoritățile electorale din Maine au decis eliminarea lui Donald Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile primare din 2024 din acest stat american.

de Adrian Iclozan    |    29 Dec 2023   •   14:20

Shenna Bellows, secretarul de stat din Maine, și-a suspendat decizia în așteptarea unui potențial apel în instanță, pe care echipa lui Trump a anunțat că intenționează să îl depună.

Decizia din Maine vine după ce Curtea Supremă din statul Colorado l-a eliminat, în premieră, la începutul acestei luni, pe fostul președinte republican de pe buletinele de vot pentru alegerile din 2024.

Instanța din Colorado a invocat un amendament constituțional de după Războiul Civil, care le interzice celor implicați în insurecții să ocupe la funcții în stat.

Înainte de Colorado, alte câteva state, precum Michigan și Minnesota, au respins demersuri similare.

Acțiunea anti-Trump din Maine, inițiată de un grup bipartizan

În Maine, contestația împotriva lui Trump a fost depusă de un grup bipartizan de foști legiutori din acest stat.

Shenna Bellows, o democrată de 48 de ani, a emis decizia joi, după ce a prezidat la începutul acestei luni o audiere cu privire la eligibilitatea lui Trump pentru funcția prezidențială.

Ea a explicat că inițiatorii demersului au prezentat dovezi convingătoare că atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, menit să împiedice învestirea lui Joe Biden în funcția supremă, a avut loc "la ordinul lui Trump", iar Constituția SUA nu tolerează un atac asupra fundamentelor guvernului american.

"Nu este o decizie pe care să o iau cu ușurință. Democrația este sacră. Sunt conștientă de faptul că niciun secretar de stat nu l-a privat vreodată, în baza celui de-al 14 amendament, pe vreun un candidat la președinție de dreptul de a fi votat. Sunt, de asemenea, conștientă, că niciun candidat prezidențial nu s-a mai implicat vreodată într-o insurecție", a declarat ea.

"Jurământul pe care l-am depus de a susține Constituția este mai presus de toate, iar datoria mea, conform legilor electorale din Maine (...), este să mă asigur că acei candidați care apar pe buletinul de vot pentru alegerile primare sunt calificați pentru funcția pe care o revendică", a adăugat secretarul de stat.

O decizie la nivelul statului Maine, așteptată la începutul anului viitor

În replică, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a acuzat-o pe Bellows că este o "stângistă virulent" care "a decis să intervină în alegerile prezidențiale".

"Democrații din statele albastre (o referire la identitatea vizuală a Partidului Democrat din SUA, n.r.) suspendă în mod nesăbuit și neconstituțional drepturile civile ale alegătorilor americani, prin încercarea de a elimina numele președintelui Trump de pe buletinul de vot", a spus Cheung.

Aplicarea deciziei de eliminare a lui Trump de pe buletinele de vot din Maine va fi suspendată până când Tribunalul Superior din acest stat se va pronunța asupra apelului pe care echipa lui Trump a anunțat că îl va depune.

Legile din Maine prevăd că instanța menționată trebuie să ia o decizie în termen de 20 de zile, ceea ce ar însemna că un verdict ar putea fi pronunțat până pe 17 ianuarie, anul viitor.

Experții în drept consideră că problema dreptului lui Donald Trump de a candida la președinție în 2024 va fi tranșată de Curtea Supremă a SUA pentru întreaga țară.

În mandatul său de președinte, Trump i-a numit pe trei dintre judecătorii Curții Supreme, ridicând la șase - dintr-un total de nouă - numărul de magistrați ai acestei instanțe desemnați de un șef de stat republican.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close