Antena 3 CNN International News Atacuri cu drone și rachete împotriva americanilor din Irak. Au fost vizate o bază militară și Centrul de Suport Diplomatic

Atacuri cu drone și rachete împotriva americanilor din Irak. Au fost vizate o bază militară și Centrul de Suport Diplomatic

Două drone au fost doborâte deasupra unei baze aeriene din Irak unde se află militari ai Statelor Unite și ai forțelor coaliței, relatează CNN.

Atacuri cu drone și rachete împotriva americanilor din Irak. Au fost vizate o bază militară și Centrul de Suport Diplomatic
de Adrian Iclozan    |    06 Iun 2021   •   17:13

Sistemul defensiv al bazei  Al-Asad, printre cele mai mari și mai vechi din Irak, a interceptat și doborât două drone, se spune într-o declarație a armatei irakiene.

Cu câteva ore mai înainte, Centrul de Suport Diplomatic din Bagdad, BDSC, care este gestionat de Departamentul de Stat american, a fost atacat cu o rachetă, potrivit unui purtător de cuvânt al coaliției militare conduse de SUA. 

Racheta a căzut lângă sediul BDSC și nu a provocat victime sau pagube materiale. 

Nu este clar, deocamdată, cine a lansat dronele asupra bazei și cine a efectuat atacul asupra BDSC.

Baza vizată de drone, atacată de Iran, după eliminarea generalului Soleimani

Baza Al-Asad a fost atacată cu rachete de către Iran, anul trecut, după ce o lovitură executată de SUA cu o dronă, la aeroportul din Bagdad, l-a ucis pe Qasem Soleimani, comandantul Quds, structură a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran implicată în operațiuni extrateritoriale.

Baza este situată în provincia Anbar, fief al activităților ISIS în vestul Irakului între 2014 și 2017.

Actuala administrație Biden vizează o eventuală retragere a trupelor americane din Irak, pe măsură ce forțele de securitate ale acestei țări devin mai capabile și amenințarea ISIS scade, potrivit unei declarații comune, americano-irakiene, făcute în aprilie.

SUA păstrează circa 2.500 de militari în Irak, în cadrul operațiunii Inherent Resolve, coaliția internațională creată pentru a înfrânge ISIS, gruparea islamică radicală care controla în anii din urmă părți întinse din Irak și Siria.

Militarii americani sunt în prezent implicați în misiuni de antrenare și consiliere a forțelor locale.

Foto: elicopter american Black Hawk într-un exercițiu de noapte la baza Al-Asad în Irak, 29 mai 2020

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close