Antena 3 International News Orașul pe care pandemia l-a făcut cel mai scump din lume

Orașul pe care pandemia l-a făcut cel mai scump din lume

de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2021   •   13:14
Orașul pe care pandemia l-a făcut cel mai scump din lume
Sursa foto: hepta

Blocajele din lanțurile de aprovizionare și modificările din cererea de consum în contextul pandemiei au majorat costul vieții în multe orașe mari ale lumii, iar creșterea inflației a contribuit la acest fenomen, notează CNN.

Dintre metropole, una s-a scumpit mai mult decât altele și a avansat anul acesta de pe locul 5 pe locul 1 în clasamentul mondial al costului vieții (Worldwide Cost of Living index) publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Este vorba despre orașul israelian Tel Aviv, care a depășit Parisul, liderul de anul trecut.

EIU atribuie această evoluție creșterii prețurilor la produsele alimentare și transport precum și parității monedei naționale israeliene, shekelul,  față de dolar.

Clasamentul EIU din 2021 monitorizează costul vieții în 173 de orașe mari ale lumii, cu 40 mai multe decât anul trecut.

La stabilirea ierarhiei contribuie comparațiile prețurilor pentru mai mult de 200 de produse și servicii curente.

Datele sunt agregate în fiecare dintre lunile martie și septembrie.

Ca referință sunt utilizate prețurile din New York, prin urmare orașele unde se folosesc monede care se întăresc în fața dolarului american au șansa să "promoveze" în top pe o poziție superioară. 

După Tel Aviv, Paris și Singapore, în clasamentul actual urmează Zurich, Hong Kong, New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka.

La capătul celălalt al topului, pozițiile 164 - 173 sunt ocupate, în ordine descrescătoare de Luaka (Zambia), Buenos Aires (Argentina), Alger (Algeria), Ahmedabad (India), Karachi (Pakistan), Almaty (Kazahstan), Tunis (Tunisia), Tașkent (Uzbekistan), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria).

Foto: ansamblu arhitectonic la malul mării, Tel Aviv

×
Subiecte în articol: Tel Aviv pandemie
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
x close