Antena 3 CNN International News Eforturi pentru menținerea păcii: Emmanuel Macron, discuții cu Putin, Zelenski, Boris Johnson și Joe Biden

Eforturi pentru menținerea păcii: Emmanuel Macron, discuții cu Putin, Zelenski, Boris Johnson și Joe Biden

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit de două ori, duminică, cu omologul său rus Vladimir Putin. Ulterior, acesta a purtat discuții cu Zelenski, Boris Johnson și Joe Biden, într-un efort de a menține pacea.

Eforturi pentru menținerea păcii: Emmanuel Macron, discuții cu Putin, Zelenski, Boris Johnson și Joe Biden
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    21 Feb 2022   •   10:54

Palatul Elysée a transmis că Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Putin de două ori, duminică. Ulterior, liderul de la Paris a discutat și cu Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, separat, într-un ”ultim efort de a evita o invazie rusă a Ucrainei”.

Președintele Franței a ”negociat” și o discuție între Vladimir Putin și Joe Biden. Macron și Biden au vorbit la telefon timp de aproximativ 15 minute, duminică, discutând despre situația din Ucraina. 

După ce a vorbit cu Putin, Macron l-a sunat pe Zelenski. Președintele ucrainian a cerut încetarea focului în zonele separatiste și a precizat că este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de Contact Trilateral (TCG).

”Susţinem intensificarea procesului de pace. Sprijinim convocarea imediată a TCG şi introducerea imediată a unui armistițiu”, a scris Zelenski pe Twitter. „În continuarea discuției de ieri, l-am informat pe președintele Macron despre situația actuală de securitate și despre noile bombardamente provocatoare”, a scris liderul de la Kiev pe Twitter.

Liderul francez a propus un summit privind securitatea și stabilitatea strategică în Europa cu Biden și Putin, iar apoi cu toate celelalte părți interesate. În comunicatul oficial transmis nu au fost numite ”părțile interesate”, dar se transmite că Macron va colabora cu aceștia pentru a pregăti conținutul acestor discuții.

Elysée a susținut că atât Biden, cât și Putin au fost de acord cu summitul ”în principiu”. Acesta va fi pregătit de secretarul de stat al SUA  Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul întâlnirii celor doi, planificată pentru 24 februarie. 

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit și el cu liderul francez. Acesta a precizat că ”angajamentele președintelui Putin față de președintele Macron au fost un semn binevenit că el ar putea fi în continuare dispus să se angajeze în găsirea unei soluții diplomatice. Premierul a subliniat că vocea Ucrainei trebuie să fie centrală în orice discuții", a transmis Guvernul Marii Britanii, într-un comunicat, potrivit TASS.

”Prim-ministrul și președintele Macron au convenit săptămâna viitoare că va fi crucială pentru diplomație și au hotărât să rămână în contact strâns. Liderii au convenit asupra necesității ca atât Rusia, cât și Ucraina să își îndeplinească în totalitate angajamentele asumate în baza Acordurilor de la Minsk. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea ca președintele Putin să se retragă de la amenințările sale actuale și să retragă trupele de la granița cu Ucraina", au mai spus oficialii de la Downing Street. 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close